Njemački Haix otvorio dva pogona u Maloj Subotici

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. ožujak 2016. u 22:00
Imaju 733 radnika u pogonima, obuća koju proizvedu u Hrvatskoj distribuira se u 75 zemalja/ Žarko Bašić/PIXSELL

Uz novih 170 radnih mjesta i kapacitet povećan na 10.000 pari cipela na dan, Hrvatska im postala najvažnija proizvodna lokacija u Europi.

HAIX grupa, vodeći svjetski proizvođač obuće za vatrogasce, vojsku i policiju, u subotu je u industrijskoj zoni Male Subotice svečano otvorila dva novoizgrađena proizvodna pogona. Uz novih 170 radnih mjesta i proizvodni kapacitet povećan na 10.000 pari cipela na dan, Hrvatska se s najmodernijim pogonom u Europi pozicionirala kao njihova najvažnija proizvodna lokacija.  Obuća proizvedena u pogonima HAIX-a u Hrvatskoj distribuira se u 75 zemalja.  

Prije izgradnje dodatnih pogona 2014. i 2016. proizvodni se kapacitet kretao oko 2500 vipela na dan, da bi se zatim povećao na 4000, a danas na 10.000. HAIX surađuje s brojnim domaćim proizvođačima i dobavljačima te dio materijala za proizvodnju obuće nabavlja i u Hrvatskoj, kožu od Pik Vrbovca. Dio proizvodnje odvija se i u Vukovaru, čime je riješen problem nezaposlenih i dijela radnika iz Borova. Predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl istaknuo je da je HAIX grupacija u 2015. premašila zacrtane financijske ciljeve i ostvarila 27-postoni rast ukupnog prometa, dok u 2016. ciljaju 112,4 milijuna eura prometa.

 

150milijuna

eura prometa cilj je HAIX-a do 2020.

"U Hrvatskoj smo 2014. ostvarili ukupni promet od 13,5 milijuna eura i u 2015. ga povećali na 16 milijuna eura", istaknuo je Haimerl. Do 2020., dodao je, planiraju dosegnuti 150 milijuna eura prometa. U tvornicu je do danas uloženo više od 10 milijuna eura samo u izgradnju pogona, a više od 6,5 milijuna u opremu i strojeve te je otvoreno više od 750 novih radnih mjesta. Poslovanje je HAIX-a uvelike je olakšano ulaskom Hrvatske u EU jer su se time riješile granične barijere i izbjegla carinska davanja. Naglašeno je i da je HAIX-ov rast u pojedinim fazama bio toliko snažan da ga poneki dobavljači nisu mogli pratiti, pa su naučili u radu se najviše ipak oslanjati na vlastite snage. HAIX ima 733 radnika u pogonima, a zbog povećanja opsega posla potrebni su mu dizajneri.

Upozoreno je, međutim, kako  su oni nerijetko slabo motivirani za rad u proizvodnji funkcionalne obuće te uglavnom posao traže u razvikanim modnim brendovima. Drugi je problem deficit budućih generacija radne snage jer osam godina nije upisivan strukovni smjer obućara. Zato uz pomoć Ministarstva obrazovanja i Međimurske županije stipendiraju deficitarna zanimanja, čime su mlade ponovno zainteresirali za ovaj posao.  Procjenjuje se da će pogone zbog stjecanja uvjeta za mirovinu pogone za godinu dana napustiti 150 radnika, a  njihova bi mjesta trebao zauzeti novoobrazovani kadar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close