Njemački biznismeni optimistično o gospodarstvu, ali ne i poslovanju tvrtki

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 20. travanj 2016. u 10:10
Nicolas Baron Adamovich i Gunther Neubert/Borna Filić/PIXSELL

Razlog za optimizma vide i u novoj Vladi i nadi da će se nešto pokrenuti te nestranačkom premijeru koji dolazi iz privatnog sektora.

Njemački poduzetnici koji posluju u Hrvatskoj te domaći koju posluju s Njemačkom ocjenili su gospodarsku sliku i izglede u Hrvatskoj u ovoj godini optimističnije nego prethodnih. Njih upola manje nego lani smatra da su gospodarski izgledi lošiji, a dvostruko više ispitanika misli da će biti bolje.

U jučer predstavljenom istraživanju sudjelovalo je 80 tvrtki, članice Njemačko hrvatske industrijske i trgovinske komore koja okuplja 380 tvrtki. "Razlog optimizma sigurno stoji u novoj Vladi i nadanju da će se nešto pokrenuti. Osim toga sada imate i premijera koji je nestranački i dolazi iz privatnog sektora", rekao je direktor Komore Nicolas Baron Adamovich. 

 

20posto

njemačkih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj ne bi više odabralo našu zemlju

Najveće prijetnje
Najveće prijetnje gospodarskom razvoju, pokazalo je istraživanje, su prije svega gospodarski uvjeti poslovanja, što izdvaja 44,78 posto ispitanika. Slijedi pravna sigurnost, troškovi rada, nedostatak stručne radne snage i potražnja. Najveća kočnica u poslovanju tvrtki su porezna opterećenja, porezni sustav i porezna uprava, zatim javna uprava, predvidljivost gospodarske politike te pravna sigurnost.

Među pozitivnim činjenicama ispitanici izdvajaju članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, akademsko obrazovanje i kvalifikacija zaposlenika, produktivnost i zalganje djelatnika za bolje rezultate rada te infrastruktura, pri čemu su kaže Baron Adamovich, pohvljeni su na cestovni prijevoz, dok bi se željeznički trebao modernizirati. Malo veći broj ispitanika nego lani misli da je poslovanje tvrtki lošije nego godinu prije,  nešto ih više vjeruje u razvoj tvrtke, podjednak dio njih ima ista očekivanja od izvoza, a bolja su očekivanja oko ulaganja u Hrvatsku. 

Očekuju više investicija
Tako njih 44 posto misli da će biti više investicija, dok je lani to mislilo njih 34 posto. Na rang ljestvici 20 zemalja srednje i istočne Europe prema atraktovnosti ulaganja Hrvatska je na osmom mjestu. Oko 80 posto od anketiranih njemačkih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj reklo je da bi ponovno odabralo našu zemlju za ulaganje, njih 20 posto ne bi, što je tek nešto bolje u odnosu na prethodne dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close