Njemačka će tražiti monitoring kako se ne bi ponovile Bugarska i Rumunjska

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2013. u 14:07
Angel Merkel (Epa)

Njemačka planira zatražiti uvođenje dodatnih klauzula kao uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije.

Njemačka planira zatražiti uvođenje dodatnih klauzula kao uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije, koje bi sadržavale polugodišnja izvješća o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije, rekao je predsjednik Europskog odbora njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za dnevnik Neue Presse od petka.

"Posebice na polju pravosuđa i borbe protiv korupcije postoje očiti problemi. Zbog toga se mora trezveno zaključiti da će Hrvatskoj sigurno trebati popratna pomoć nakon ulaska u Europsku uniju", rekao je za Neue Presse Gunther Krichbaum, koji dolazi iz stranke kancelarke Angele Merkel.

Krichbaum, koji je početkom tjedna zajedno s ministrom gospodarstva i vicekancelarom Philippom Roesslerom boravio u Hrvatskoj, nije doveo u pitanje uspješnu ratifikaciju i u preostalim članicama EU-a, pa tako i u Njemačkoj, ali je istodobno naveo uvjete za ratifikaciju.

"Ja polazim od toga da će s 99,5-postotnom sigurnošću ratifikacija biti uspješno provedena. Ali svatko onaj tko Hrvatskoj želi dobro, mora imati i interesa u tomu da se i nakon ulaska Hrvatske u EU dogovore, najvjerojatnije u polugodišnjem ciklusu, kontrolni mehanizmi", rekao je Krichbaum.

Kako piše Neue Presse iz Hannovera, "alarmantne i krizne vijesti o neodrživom stanju kakve trenutno dolaze iz Rumunjske i Bugarske" se "ne bi smjele" ponoviti i u slučaju Hrvatske. O naumu Njemačke su već, kako se navodi, "alarmirani" diplomati u Berlinu i Bruxellesu.

Njemački parlament Bundestag, u kojemu većinu ima vladajuća demokršćansko-liberalna koalicija Angele Merkel, u predstojećem bi razdoblju trebao ratificirati ugovor između Hrvatske i EU, a Krichbaum kao predsjednik Europskog parlamentarnog odbora će zastupnicima dati preporuku prilikom glasovanja koja će, po njegovim najavama, uključiti i zahtjev za provođenjem monitoringa.

Gunther Krichbaum je i na jesen istupio u javnosti s ocjenom kako Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU. Nakon toga je isto mišljenje iznio i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert. Krichbaum nije detaljnije objasnio na koji način će njemački zahtjev za uvođenjem monitoringa biti upućen i dočekan u Bruxellesu.

Posljednjih mjeseci u Njemačkoj se vodi i intenzivna javna rasprava o problemima koje je sa sobom donijelo posljednje proširenje EU-a i članstvo Bugarske i Rumunjske. Pritom se u prvom redu ističe migracija siromašnijih građana ovih zemalja u njemačke socijalne sustave kao i problemi s pravosuđem i korupcijom u novim članicama.

Iz tih razloga je Njemačka, zajedno s još nekim drugim članicama, prošlog tjedna blokirala ulazak Rumunjske i Bugarske u tzv. schengensku zonu. Neki promatrači oštro stajalište njemačkih političara prema europskim pitanjima povezuju i s parlamentarnim izborima koji se u Njemačkoj održavaju u rujnu ove godine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zasto bi oni objasnjavali kad su neki drugi krali i pljackali “lijepu njihovu”? Ili sta mislite zbog cega bi trebao biti monitoring?

Hvala Njemacka.

Hrvatska je debelo ogrezla u mitu i korupciji i definitivno joj treba monitoring.
Za dobro Hrvatske i njenih gradjana.

Hvala Njemacka.

hahaha, kakva sramotna šamarčina!
sad čekamo izjave V.Pusić i Z.Milanovića da nam objasne kako je to odlično za nas

New Report

Close