Nitko još nije tražio obvezujuće mišljenje

Autor: Marija Brnić , 24. kolovoz 2015. u 22:00
Ministar financija Boris Lalovac/Patrik Macek/PIXSELL

Pravilnik koji su gospodarstvenici željno iščekivali na snazi mjesec dana, ali…

U mjesec dana otkako je na snazi pravilnik o obvezujućem poreznom mišljenju niti jedan gospodarstvenik nije pokrenuo postupak korištenja tog instituta koji poduzetnicima daje sigurnost od različitih naknadnih tumačenja pojedinih zakonskih odredbi.

Potvrđeno nam je to u Poreznoj upravi Ministartva financija, kojemu zainteresirani poduzetnici prije službenog uručenja zahtjeva moraju uplatiti i naknadu za izdavanje obvezujućeg mišljanja u iznosu od pet do 30 tisuća kuna, u skladu s veličinom tvrtke i prihodima koje ostvaruje.

Poreznici će taj dokument, koji će zapravo biti obvezujući za njih, izdavati za utvrđivanje oporezivih isporuka u svrhu podjele pretporeza, za porezni tretman u slučajevima velikih investicijskih projekata čija vrijednost prelazi 20 milijuna kuna, kao i za utvrđivanje porezne osnovice poreza na dobit pri spajanju, podjeli, prijenosu imovine i zamjeni dionica i udjela te za primjenu ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kod poreza na dohodak i na dobit.

Činjenica da je taj institut u opći porezni zakon unesen u veljači te da se na definiranje pravila izdavanja obvezujućih mišljenja čekalo mjesecima, kao i da su gospodarstvenici pokazivali veliko zanimanje za taj dokument, stvorili su dojam da će i, unatoč razdoblju godišnjih odmora, poreznicima stići prvi zahtjevi. O slabom početnom odzivu gospodarstvenika iz Porezne uprave nema komentara. Pozivaju ih da se o uvjetima podnošenja zahtjeva za obvezujuće mišljenje informiraju na njihovim internetskim stranicama. Potencijalni se kandidati za zahtjev mogu obratiti na adresu: obvezujuca.misljenja@porezna-uprava.hr.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Pa smanjite tu cifru na 300 kuna (ajd neka vam je to trošak pravnika) i ja ću tražiti obvezno mišljenje svakog mjeseca.

Ali lakše je zaračunati 5.000-30.000 kuna, i znati da vas nitko od malenih to neće tražiti, a veliki ionako imaju svoju pravnu službu.

Poreznu upravu financiramo iz proračuna, a jedan od njenih glavnih zadataka je tumačiti i primjenjivati porezne propise koji bi trebali jednako vrijediti za sve fizičke i pravne osobe. Međutim, tko želi obvezujuće mišljenje porezne uprave za svoje potrebe, taj mora dodatno platiti. Dakle, ako jedna osoba ima u ruci plaćeno obvezujuće porezno mišljenje, za nju vrijedi to mišljenje. Za osobu koja ga nije platila, ona ostaje na milost i nemilost drugačijim interpretacijama. Nije ni čudo da nitko ne želi platiti obvezujuće mišljenje jer ovakvoj perverznoj državi ne bi bilo problem izigrati ni svoje obvezujuće mišljenje.

Drugo, porez je pljacka. Ako drzava ne moze “zivjeti” bez pljacke, onda drzava ne treba postojati. Osim toga, drzava vise nema:
Vaš link …

Nema drzave, koja moze zivjeti bez poreza.

Drzava nije zivo bice da moze zivjeti. Drzava je mentalna kontrukcija, obicna fikcija, rijec koja ne predstavlja apsolutno nista. Ako drzava zivi, da li ju je ikada itko vidio ili je ona kao jeti i čudovište iz Loch Nessa?

New Report

Close