Nisu dali suđenje, a dat će zatvor doma?

Autor: Suzana Varošanec , 15. studeni 2012. u 13:10
Tražit će da kaznu odsluži u Hrvatskoj

Budući da Mađarska nije prepustila Hrvatskoj suđenje Čačiću, hoće li dati izvršenje kazne u RH, pita Petar Veić.

Nakon što je na povratku iz Katara doznao za presudu mađarskoga žalbenog sud u Kapošvaru, Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, učinio je ono što je i obećao – podnio je ostavku. Prema novoj presudi, zbog izazivanja teške prometne nesreće sa smrtnim posljedicama iz siječnja 2010. Čačić mora pola kazne provesti u zatvoru, a polovica mu ostaje kao uvjetna kazna. Presuda je pravomoćna, a njezina bezuvjetnost i, čini se, skorašnji odlazak u zatvor otvaraju seriju političkih pitanja. Na pitanje gdje će izdržavati kaznu, morat će se pričekati odgovori Čačića i mađarskog pravosuđa.

Bez posebne procedure
Trenutno nije moguće očekivati uključivanje hrvatskih institucija. Ne postoji posebna procedura jer se Čačić dobrovoljno i vrlo uredno javljao mađarskom sudu, pa Ministarstvo pravosuđa, prema propisima, nema što posredovati. U neku ruku za njega je jedina utješna vijest nakon neobičnoga mađarskog preokreta da su Mađarska i Hrvatska potpisnice Konvencije o transferu osuđenih osoba pa države mogu po principu uzajamnosti preuzimati izvršenje presuda, stoga može birati gdje će izdržavati kaznu. Ipak, moguće je i da Mađarska ne pristane na Čačićev izbor, kažu stručnjaci. Priča je politički i pravno usijana, a neki službeni izvori skreću pozornost upravo na drukčije pravne mogućnosti. Prema njima, Mađarska može reći da u tom predmetu ne želi samo princip uzajamnosti, nego, primjerice, inzistirati da se kazna izvrši u Mađarskoj.

Čačićev branitelj Čedo Prodanović bio je šokiran presudom koju nije očekivao. "Posebno su nas uvjeravali da je, ako presuda bude prvostupanjska uvjetna, izlišna mogućnost da bi drugostupanjski sud preinačio presudu u bezuvjetnu", rekao je.Iako to ukazuje na mogućnost da je u Čačićevu slučaju Mađarska odstupila od svoje kaznene politike, postavlja se pitanje motiva s obzirom na to da se time izravno kroje novi politički događaji u Hrvatskoj. Sad je ostalo da se riješi pitanje gdje će to zapravo Čačić biti u zatvoru: u Mađarskoj ili Hrvatskoj. Čačićev branitelj samouvjereno je najavio da će "Čačić naravno služiti kaznu u Hrvatskoj, ako će je služiti". Situaciju bi eventualno moglo olabaviti odgađanje izvršenja njegove presude, no pitanje je koliko dugo. Odvjetnik Veljko Miljević ukazao je načelno na različite mogućnosti s otezanjem izvršenja, no istaknuo je da hrvatski državljanin može služiti zatvorsku kaznu i u Mađarskoj. Prema Miljeviću, pravilo je takvo da svatko služi kaznu tamo gdje je presuda izrečena. No isto tako kaže i da, iako Čačić kaznu može služiti u Mađarskoj, kako je hrvatski državljanin, može je služiti i u Hrvatskoj. Istu mogućnost da je Čačić ovdje izdržava potvrdio je profesor Petar Veić s riječkoga Pravnog fakulteta.

Konvencijski razlozi
"Mađarska je mogla prepustiti Hrvatskoj suđenje Čačiću, a kako to nije učinila, pitanje je može li se iz toga iščitati da uopće neće dati izvršenje kazne u Hrvatskoj ako to Čačić zatraži", kaže Veić."O Mađarskoj ovisi hoće li Čačić izdržavati kaznu u Hrvatskoj uz uvjet da on to tako želi", navodi Veić dodavši da ne isključuje ni mogućnost da bi Mađarska mogla ponuditi tu mogućnost Hrvatskoj iz konvencijskih i općeljudskih razloga.Miljević ukazuje da je potrebno provesti tzv. delibacijski postupak da bi se presuda izvršila u Hrvatskoj.

O posljedicama odlaska Radimira Čačića iz vlade:

Ekonomski i politički odlazak Čačića će dosta promijeniti. Vlada će zapravo morati krenuti ispočetka
Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar

To će biti težak gubitak za koaliciju, ali bit će i po onoj narodnoj: koga nema, bez njega se može
Damir Kajin, IDS

On je neprocjenjiv za premijera ne po svojim kvalitetama, nego zato što je igrao ulogu gromobrana 
Žarko Puhovski, politički analitičar

Čačić je najavljivao puno toga pa je prolongirao rokove, a rezultati su dosad nepostojeći
Krešimir Sever, NHS

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ukoliko je ovo politička kazna i igra sa gospodinom Čačićem se nastavi…tada hrvatska pravna država mora privesti na minimalno obavijesni razgovor sve članove uprave INE, a koji su mađarski državljani….ukoliko postoji pravna osnova raspisati međunarodnu tjeralicu za gospodinom Zsolt Hernádijem (Sanader-MOL)te blokirati dionice INE u vlasništvu MOL-a. Sjetite se da su Mađari slično napravili Rusima!

New Report

Close