Nisu dali ni kune za zakupninu, a dobili odgodu plaćanja

Autor: Božica Babić , 28. prosinac 2014. u 22:00
Tvrtka Krula dobila je i Lugarnicu Kontija, s četiri zvjezdice/Duško Marušić/PIXSELL

Tvrtka Krune Tkalčevića u travnju je u zakup dobila 172 apartmana s počekom plaćanja od šest mjeseci, ali do 23. prosinca nisu podmirili dug, a ‘nagrađeni’ su pravom na podzakup.

Tvrtka Krula u vlasništvu Krune Tkalčevića imala je obvezu do 30. studenoga Hrvatskim šumama platiti prvu ratu zakupnine u iznosu 86.300 kuna, no do 23. prosinca nije podmirila dug, potvrdili su iz ureda predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Ivana Pavelića.

Ovaj detalj na prvu loptu možda i nije zanimljiv jer mnogi hrvatski poduzetnici ne plaćaju svoje obveze na vrijeme. Krula je, podsjećamo, s Hrvatskim šumama u travnju 2014. potpisala ugovor o zakupu 172 apartmana i dva restorana na 20 lokacija od Mljeta do Istre s vrlo znakovitim uvjetima. Ne samo da je oslobođena plaćanja zakupnine za prvih šest mjeseci, već su se Hrvatske šume obvezale isplatiti i odštetu u visini 50.000 eura bude li natječaj poništen. Ugovorom je utvrđena mjesečna zakupnina od 18.016 eura, što konkretno znači da su Hrvatske šume, poduzeće iz državnog portfelja, Kruli darovale 108.000 eura. Unatoč tom bonusu Tkalčević nije ispoštovao obvezu i u zadanom roku nije platio ni prvu ratu. Ovo je zapravo samo jedan detalj u mozaiku vrlo zanimljivih odnosa Krule i Hrvatskih šuma. Nadzorni odbor tog poduzeća prihvatio je još jednu odluku o kojoj bi se morali očitovati i resorni ministar Tihomir Jakovina, ali i premijer Zoran Milanović. Naime, i Upravu i NO Hrvatskih šuma imenuje Vlada RH, a ministar Jakovina jedini je član Skupštine poduzeća.  

Burna sjednica
A Hrvatske šume i dalje "idu niz dlaku" tvrtki Krula, pa je Nadzorni odbor tako pred Božić odobrio Tkalčeviću da zakupninu za 2014. i 2015. plati tek 15. prosinca 2015., a za sljedećih godinu dana 15. prosinca 2016. Usto, za apartmane u Nerezinama Krula zakup neće plaćati sve dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi, a za ono u Selcu dok se ne završi renoviranje jer, stoji u sporazumu odobrenom od NO-a, "u tom periodu zakupnik neće niti moći koristiti prostor za obavljanje djelatnosti za koju je dan u zakup."

Na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora Hrvatskih šuma bilo je iznimno burno. U finišu rasprave treba li ili ne Kruli odobriti i odgodu plaćanja zakupnine, od sedam članova četiri su bila za odgodu. Presudan za tijesnu većinu bio je glas člana Mije Prgometa iako je, navodno, predsjednica Nadzornog odbora Doris Srnec tražila da se on izuzme iz glasovanja. Naime, premda nema konkretnih dokaza, Prgometu se prigovara da je on stvarni, a Krula tek formalni zakupac apartmana. U Hrvatskim šumama ne vide ništa sporno u najnovijem pogodovanju Kruli. Potvrđuju jednogodišnju odgodu plaćanja zakupnine tijekom 2015./2016. i tvrde da poduzeće neće pretrpjeti štetu jer će, tvred, Krula će uz ugovorenu zakupninu platiti i kamatu od 7,5 posto. Osim toga, navode, ishodili su zaštitu i kroz bankarsku garanciju. Premda ih nismo pitali hoće li im odgoda uzrokovati probleme financijske naravi, iz Hrvatskih šuma su poručili da "ako bi bilo potrebno mogu dobiti kredit od banaka po kamatnoj stopi od 3,5%, no zasad ne koriste kredite jer imaju dovoljno vlastitih sredstava."

Ni tu nije kraj pogodovanja, Kruli je odobreno da 85 apartmana na pet lokacija prepusti u podzakup. Sa 14 apartmana u Dugoj Uvali upravljat će splitska tvrtka Fio&D koja na istoj lokaciji u najmu drži hotel Croatia. U 2013. uz prihod od 11 milijuna kuna poslovala je s gubitkom. U Novalji je 13 apartmana u podzakup uzelo zagrebačko Collegium putovanje čiji je prihod lani iznosio 22,4 milijuna kuna, a 21 na lokaciji Sv. Filip i Jakov poduzetnik I-KONG iz Murskog Središća s prihodom od 3,4 milijuna kuna. Tvrtka Masar Tours iz Velike Mlake u podzakup je uzela 20 apartmana i restoran u Selcu i lani je ostvarila tek 45.714 kuna prihoda. Tourist Book iz Novog Vinodolskog kojemu je Krula u podzakup dala 17 apartmana i restoran na lokaciji Klek Selce osnovana je u siječnju 2014. uz temeljni kapital od 100 kuna. 

Lista zahtjeva  
Poslovni dnevnik već je pisao kako su iz Krule polovicom rujna, pet mjeseci nakon potpisa ugovora, Šumama poslali listu zahtjeva što sve trebaju na 16 od 20 lokacija renovirati, odnosno nabaviti od opreme iako su po ugovoru eventualne primjedbe morali dostaviti najkasnije u roku 10 dana. Potom su u studenom ispostavili fakturu na 448.627 kuna, s PDV-om 560.784 kune, kojom traže odštetu jer Hrvatske šume nisu pravodobno provele odjavu djelatnosti pa su, tvrde iz Krule, bili onemogućeni provoditi turističko-ugostiteljsku djelatnost. 

Ljutiti radnici

Izgubljen novac 

Glavno radničko vijeće i sindikalne podružnice u čijem su članstvu svi radnici Hrvatskih šuma vrlo su nezadovoljni i činjenicom da će Hrvatske šume, radi odluka i aktualne i bivših uprava, kroz predstečajne postupke u 13 kompanija vjerojatno izgubiti gotovo 81 mil. kuna. Najveći iznos – 61 milijun vezan je uz DI Spačva, od koje su Šume umjesto novca dobile bjelovarsku Česmu koju su dale u zakup Jozi Kalemu, a 14 mil. kuna u splitskom je Konstruktoru. Milijunski iznosi još su kod Pilane Gomirje i Finaga iz Delnica.  

Komentari (4)
Pogledajte sve


SDP-ovo kadroviranje po šumama i gorama, upravo daje plodove toga rada

a ni HDZ-ovci se ne daju

treba i ovo pročitati:
http://slobodnalika.com/novosti/aktualni+dogadaji/posalji/19497_OVO++je++vila++Upravitelja++sumarije++Senj++u+++Lukovu.html

http://slobodnalika.com/novosti/19451_Postoji+++li++u+++Senju++sumarska++kriminalna++++hobotnica++.html

SDP-ovo kadroviranje po šumama i gorama, upravo daje plodove toga rada

SRAMOTA, sramota Hrvatskih suma i vlasti koja postavlja u javna poduzeca ovako nesposobne i korumpirane ljude. Fuj. Da sam na premijerovom mjestu iste sekunde bih smjenio i upravu i nadzorni odbor Hrvatskih suma i ministra koji je jedini clan skupsitne drustva. Dajte meni bez 1 ulozene kune apartmane na upralvjanje. sigurno necu propasti. Pa nije to Vas privatna prcija da radite sto zelite. Otisao sam iz Hrvatske trbuhom za kruhom i sve sam vise siguran da i svoju djecu trebam odvesti pa neka vam netko drugi placa poreze s kojima se razbacujete bando lopovska.

New Report

Close