Ništa od drakonskih kazni na Hvaru: “Sve je to samo trik”

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2019. u 08:20
FOTO: GettyImages

Već dvije godine Hvar je poznat po drakonskim kaznama za turiste za hodanje bez majice ili opijanje, a sada su ih nadopunili zabranom spavanja na ulicama.

Uz poruku turistima da je bolje da plate smještaj nego kaznu od 400 eura za spavanje vani, niknuli su novi znakovi na ovom jadranskom turističkom biseru. Već od prije se alkohol na javnom mjestu kažnjava sa 700 eura, hodanje u kupaćem kostimu ili gaćicama 600, a bez majice u kratkim hlačama 500 eura.

No tajna ovih tabli je, piše 24 sata, da su samo trik. Niti komunalni redari i policija naplaćuju te iznose, niti ih mogu naplatiti. Jer nemaju nikakvo uporište niti u zakonu niti gradskim odlukama.

"To vam je potpuno bespravno. Niti jedna gradska odluka nije izmijenjena i nisu propisane takve kazne. A i da jesu, pale bi jer nisu usklađene sa zakonom", rekao je još ranije bivši gradonačelnik Hvara Rino Budrović koji je sad i vijećnik.

Ranije su se u Hvaru pravdali da su kazne na temelju odluke o javnom redu i miru ili komunalnom redu, ali sad je gradonačelnik Rikardo Novak potvrdio informaciju da su kazne samo preventivni trik. Koji je, kaže, itekako upalio!

"U dvije godine otkako smo postavili upozorenja 80 posto se smanjilo neprimjereno ponašanje. Mi nemamo temelja za takve kazne, pa kada se i one napišu, uglavnom su mandatne, oko 200 kuna. Ali table su imale izvrstan preventivni učinak, a i donijele su Hvaru nevjerojatnu reklamu. O nama su pisali svjetski mediji, a sada i druga turistička središta poput Firenze, Barcelone, Budve uvode upozorenja. Nije ključ nekog globiti nego upozoriti da se treba ponašati pristojno", kaže gradonačelnik Novak.

Dakle, dvije godine nije naplaćena niti jedna kazna, a Hvar je ipak zaradio epitet mjesta koji rigorozno kažnjava neprimjereno ponašanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close