‘Nismo ni za ni protiv, ali nismo zadovoljni sadašnjom zaštitom Jadrana’

Autor: Slavica Vuković/VL , 25. svibanj 2015. u 16:45
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

‘Sustav ne funkcionira, dokaz su tri nasukana broda u Splitu koja već mjesecima nema tko zbrinuti. U slučaju istraživanja ugljikovodika takve se stvari ne smiju događati.’

Vodeći domaći i inozemni stručnjaci okupit će se u srijedu i četvrtak u Splitu na radionici 'Iskorištavanje nafte i plina iz podmorja: koristi, prijetnje i izazovi'  koju organiziraju Sveučilište u Splitu i neovisna međunarodna udruga The International Emergency Management Society (TIEMS).

"Istraživanje nafte i plina u Jadranu tema je koja ljude interesira, ali i plaši. Mi ćemo je pokušati znanstvenim činjenicama demistificirati. Nismo ni za ni protiv već javnosti želimo pružiti što više informacija. Pozvali smo vodeće domaće stručnjake kao i relevantne goste iz inozemstva koji već imaju iskustva s tom problematikom",  kaže Ranko Britvić, direktor TIEMS-a za međunarodne odnose i voditelj odjela za specijalističko osposobljavanje u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Dr. Alen Soldo, prorektor splitskog Sveučilišta ističe kako je nedavno osnovano sveučilišno Povjerenstvo za odnose s Agencijom za ugljikovodike koje ima zadatak izraditi koncept sustava sigurnosti, monitoringa i zaštite Jadrana, našeg najvećeg bogatstva.

"Sadašnjom razinom zaštite nismo zadovoljni. Sustav ne funkcionira, dokaz su tri nasukana broda u Splitu koja već mjesecima nema tko zbrinuti. U slučaju istraživanja ugljikovodika takve se stvari ne smiju događati, trebamo ih spriječiti, a ne liječiti. Osnovna zadaća Povjerenstva je  razvoj koncepta sustava  sigurnosti kako bi RH bila spremna reagirati na nova opterećenja u Jadranu koja će proizaći iz budućih planova istraživanja i iskorištavanja ugljikovodika",  poručio je dr. Soldo.

Na pitanje o njegovom privatnom stavu o budućim istraživanjima dr. Soldo kaže kako je on idealist i da se njega pita, ukinuo bi sve što utječe na more, uključujući i turizam.

"Budimo realni, to nije moguće. Zato nam je potreban sustav učinkovite zaštite", poručio je dr. Soldo.

Britvić je izrazio žaljenje što su sudjelovanje na konferenciji od 10-15 "zelenih" udruga i organizacija prihvatile tek dvije. Vjeran Piršić, koji je pozvan, neće doći, a nezainteresirano je i Ministarstvo zaštite okoliša. Dolazak je potvrdio ministar Vrdoljak, predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, domaći znanstvenici te vodeći stručnjaci iz Belgije, Norveške i Italije.

Komentirajte prvi

New Report

Close