Nismo ni dosegnuli 2008., a već jača novi silazni trend

Autor: Marina Biluš , 04. rujan 2018. u 11:30
Rudarenje i vađenje palo je od 10%/M. Sušenj/PIXSELL

Od rujna 2014. do listopada 2017. samo dva godišnja pada, sad već brojimo sedmi.

Relativno novi silazni trend i dalje se nastavlja, a još nije ni dosegnuta razina proizvodnje iz 2008. godine, tj. prošlogodišnja razina industrijske proizvodnje bila je prosječno 8,6% manja u odnosu na onu iz 2008.

Tim su riječima analitičari Hrvatske gospodarske komore komentirali novi minus u bilanci nacionalne industrijske proizvodnje koja je, objavljeno je jučer, u srpnju opet zabilježila minus koji je u odnosu na isti lanjski mjesec prema kalendarski prilagođenim podacima, iznosio 0,9 posto. Negativnom predznaku najviše je "kumovao" već dugotrajni pad u segmentu rudarenja i vađenja koji je premašio 10 posto, ali i prerađivačka industrija koja je ukupno pala jedan posto, što je prvi njezin minus u tri mjeseca.

U slici tog dijela industrije, najlošije je u srpnju završila proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava s padom od čak 51,5, što i ne iznenađuje ako se zna da ta statistika uključuje i brodograđevnu industriju.  Proizvodnja kemikalija također je pala dvoznamenkasto, u minusu je  više od 30%, dok je proizvodnje električne opreme  zabilježila 16,7 posto lošiji rezultat.  Kako su precizirali u HGK, učestalija negativna kretanja u industrijskoj proizvodnji počela su u studenome prošle godine.

Prije toga, napominju, od rujna 2014. godine do listopada 2017. godine samo je dva puta zabilježen godišnji pad industrijske proizvodnje. Na to su, pojašnjavaju u Komori, povoljno utjecala domaća potrošnja, kao i inozemna potražnja.   

No, kako u analizi navode analitičari HGK, upravo je potražnja sada i preokrenula pozitivan trend. "Znatan utjecaj na negativna kretanja i na još nižu razinu proizvodnje imaju slaba domaća potražnja i negativna kretanja one inozemne.

Iako raste i povoljno utječe na industrijsku proizvodnju, domaća potražnja na niskim je razinama, odnosno osobna potrošnja je u 2017. godini realno bila 7% manja, a bruto investicije u fiksni kapital 22,7% manje u odnosu na 2008. S druge strane, u inozemnoj potražnja, početkom  godine bilježe se negativna kretanja nominalne vrijednosti robnoga izvoza", zaključuju u HGK.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zelim graficki prikaz. Mozda je samo jedinica

Pa GDP iz 2008. necemo dostici jos 10 godina, a vrednost eura 2028 i 2008 nije ista, znaci mi moramo preci 2008. za 20% da bi bili na nuli. Jedino nas vadi sto je per capita veci jer je otislo pol milje ljudu

New Report

Close