‘Nismo loši gospodari, utjerali smo 31 mil. kn duga za najam’

Autor: Marija Brnić , 03. ožujak 2015. u 22:00
Mladen Pejnović, Državni ured za upravljanje državnom imovinom/Željko Lukunić/PIXSELL

Lani je objavljeno sedam natječaja za zakup 193 prostora, a zaključeni su ugovori za 44.

Devet mjeseci mlada tvrtka Žabica od države traži najam još jednog prostora od samo 18 kvadrata u zagrebačkoj Dežmanovoj ulici, tik uz poslovni prostora koji je već uspjela dobiti u najam.

No, njihov zahtjev još je u ladicama Državnih nekretnina (DN) i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Niti im je uzvraćeno formalnim odgovorom na ponudu, niti je raspisan natječaj za zakup inače praznog prostora. Slučaj Žabice nije jedini. Iz odvjetničkih krugova tvrde da takvih zahtjeva poduzetnika ne manjka, posebice nakon što je sama država strateškim dokumentima najavila da će maksimalno staviti u funkciju nekretnine koje joj neiskorištene stvaraju trošak.

 

360poslovnih

prostora može se maksimalno u godinu dana dati u najam

Tim više inertnost administracije izaziva reakcije, pa i sumnje poduzetnika, mahom malih, zainteresiranih za najam takvih prostora. Problem je, kako se dade zaključiti iz odgovora DUUDI-ja, u komunikaciji. Tvrtka DN zaprimila je 50 do 100 zahtjeva za najam poslovnih prostora, a odabir onih koje će ponuditi u najam natječajem uglavnom se obavlja prema zahtjevima, uz uvjet da su ispunjeni svi zakonski, prostorni i tehnički uvjeti da se prostor ponudi u najam. No, sve prazne prostore, poručuju, stavit će na natječaj. Dinamika procesa ovisi o pripremljenosti prostora, no plan je da se natječaji objave svakih 60 dana, a predviđa se da se u godinu dana u najam ponudi od 200 do 360 poslovnih prostora.

Lani su Državne nekretnine objavile sedam najtečaja za zakup 193 prostora, a zaključeni su ugovori za 44, koji državi donose 3,5 mil. kuna godišnje, te će ih još 10 biti potpisano. Iz DUUDI-ja ističu da je u godinu dana postignut velik pomak i u naplati korištenja poslovnih prostora bez važećih ugovora: od veljače 2014. naplatili su 30,6 mil. kuna, što je 76,5 posto ukupnog potraživanja od korisnika. Ukupno je lani važeće ugovore imao tek 51 prostor, niti 5 posto, a sada, kažu u DUUDI-ju, za 1012 prostora korisnici plaćaju najam, a 183 su prazna poslovna prostora. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

veli da je naplatio 31 milijun kuna a državna imovin vrijedi 31 milijardu kn
bez daljneg komentara

ovaj pejnović je tipična nesposobna lijena vucibatina što se u životu nije preznojila na poslu, a uživa standard i pogodnosti na razini najbogatijih zemalja svijeta samo zato što je partijski činovnik.

toj tvrtki bi poklonio tih 18 kvadrata, a država da se namiri iz pejnovićevog stana, da mrcina nauči da je on tu da uslužuje privatni sektor a ne obratno.

sori svima zbog grubih izraza, ali kad vidim ovu njušku stvarno mi padne mrak na oči.

umjesto bivšeg predsjednika Ive, sada imamo s Pejnovićem na kavu

Tipicni političarski uhljeb i štetočina! Vjerujem da projekti koji su mu od interesa idu “vrlo brzo”.. [emo_palacd]

New Report

Close