Nikad manje štediša u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2013. u 12:59
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U sljedećih godinu dana više od polovice hrvatskih građana (53%) neće biti u mogućnosti štedjeti novac, kažu u GFK.

U sljedećih godinu dana više od polovice hrvatskih građana (53%) neće biti u mogućnosti štedjeti novac. To je najviši postotak „neštediša“ u odnosu na početak krize i 2009. godinu kad je bilo 5% manje građana koji nisu bili u mogućnosti štedjeti, pokazalo je istraživanje GFK.

Samo je 13% posto ispitanika izjavilo da će u narednih godinu dana moći štedjeti, što predstavlja pad od 7% u odnosu na prethodne tri godine (20-21%). Da prevladava pesimizam među hrvatskim građanima, govori i podatak što dvije trećine građana očekuje još lošije gospodarsko stanje u zemlji u slijedećih godinu dana, dok se samo njih 7% nada gospodarskom oporavku.

U situaciji kad bi imali sredstva i mogućnosti za štednju, hrvatski građani bi novce najradije oročili u banci (njih 32%), od ostalih institucionalnih oblika  štednje, na drugom mjestu se nalaze stambene štedionice/štednja stimulirana od države (21%).

U Hrvatskoj tržište stambenih štedionica je relativno mlado (postoji od 1998. godine) ukoliko ga usporedimo s nekim drugim zemljama:  npr. Austrijom gdje njeni građani imaju mogućnost stambene štednje zadnjih 80 godina ili s Njemačkom gdje je stambena štednja razvijena već 100 godina.  U Hrvatskoj oko 750.000 građana ima barem jedan ugovor o stambenoj štednji, dok je u porastu i broj kućanstava s većim brojem ugovora (kućanstva s dva ugovora: 13% à18%). Tipičan štediša u stambenoj štedionici je mlada osoba, obrazovana, s višim primanjima od prosjeka i vlastitom obitelji. Više od ostalih stambenu štednju preferiraju osobe koje stanuju u urbanim sredinama, iz Zagreba i okolice, obrazovaniji, mlađi, s višim primanjima.

Od preostalih načina štednje, aktualno je čuvanje novca kod kuće, kojeg preferira čak 27% građana. Takav oblik štednje postaje sve zanimljiviji hrvatskim građanima u odnosu na ranije razdoblje (rujan 2011 – 18%, ožujak 2012 – 21%). U GFK zaključuju da je pad cijena nekretninama vjerojatno i kod građana uzrokovao stav da ovakav način štednje nije više toliko „unosan“ u odnosu na  prethodne godine jer se i kod njega pokazao pad u preferenciji. Naime, u lipnju 2008. 32% građana je preferirao kupovinu nekretnine kao način štednje, dok je takvih sada 25%. Slična situacija je i kod kupovine zemljišta, koju, kao oblik štednje, preferira 14% građana, za razliku od njih 24% iz lipnja 2009.

Za razliku od kupovine nekretnina ili zemljišta, kao oblika štednje koji je sve manje popularan među hrvatskim građanima, ulaganje u zlato kao način štednje, pokazuje se sve interesantnijim među našom populacijom. Rast vrijednosti zlata vjerojatno je doveo do toga da se trenutno sve veći broj građana odlučuje na ovakav oblik štednje. U lipnju 2009. 6% ispitanika preferiralo je zlato kao oblik štednje, a u prosincu 2012. čak 19%. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

E kad bi hrvatski građani znali, e kad bi hrvatski građani imali informacija, e kad bi hrvatski građani mogli kontrolirati svoju ušteđevinu, e kad bi, e kad bi znali tko i što tko radi sa njenom ušteđevinom? E kad bi hrvatske štediše, hrvatske građane o štednji i njenim kretanjima objektivno informirali, e kada bi ih objektivno analitički i dijagnostički savjetovali, e kada bi e kada bi….????!!!
Ovako, kako stvari stoje ,sliči mi kao na onu situaciju pomračenja uma kod Nietzchea na koju nas je upozorio Sloterdijk. Pomračenje uma, kod Nietzsche, kaže Slotderkij desilo se kad su se susrele dvije figure, Dionizije i Diogen. Pijanstvo i cinizam!!!!!

New Report

Close