Nikad bolji turistički prosinac uvećao i godišnji fizički rezultat

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2015. u 13:09
Foto: Grgur Zucko / Pixsell

U hrvatske komercijalne smještajne objekte u lanjskom prosincu došlo je 14,2 posto više turista koji su ostvarili i gotovo 10 posto više noćenja nego u prosincu 2013., što je najbolji turistički rezultat u tom mjesecu u zadnjih nekoliko godina.

U hrvatske komercijalne smještajne objekte u lanjskom prosincu došlo je 14,2 posto više turista koji su ostvarili i gotovo 10 posto više noćenja nego u prosincu 2013., što je najbolji turistički rezultat u tom mjesecu u zadnjih nekoliko godina, pridonoseći i godišnjim porastima u tim objektima od 5,6 posto u turističkim dolascima i od 2,6 posto u noćenjima.

Pokazuju to prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS) o fizičkom turističkom prometu u komercijalnim smještajnim objektima, temeljem kojih je vidljivo i da su prosinac, siječanj i lipanj prošle godine bili najbolji mjeseci u porastima dolazaka i noćenja turista.

U lanjskom siječnju dolazaka turista, naime, bilo je 15,2 posto više, a noćenja 12,4 posto više nego u istom mjesecu 2013., dok je lipanj s porastima od 17 odnosno 18,6 posto apsolutni 'pobjednik' među lanjskim mjesecima u odnosu na godinu prije.

Zanimljivost prosinca i cijele prošle godine je i što je i domaćih i stranih turista te njihovih noćenja u komercijalnim smještajnim objektima bilo više nego u 2013.

Porastima su kao i uvijek ipak najviše pridonijeli strani turisti kojih je u prosincu prošle godine došlo čak 22,3 posto više, ostvarivši i visok porast noćenja, od 14,5 posto u odnosu na isti mjesec 2013., dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 6,1 posto više, a njihovih noćenja 2,7 posto više nego u 2013.

U strukturi stranih noćenja u lanjskom prosincu najviše ili 16,6 posto ostvarili su Talijani, koje s udjelom od 13,6 posto slijede Austrijanci te Slovenci i Nijemci s udjelima nešto malo višim od po 11 posto. Veće udjele u stranim noćenjima u prosincu imali su još turisti iz Bosne i Hercegovine, 5,4 posto, iz Koreje 3,5 posto i iz Srbije 3,1 posto.

Na godišnjoj razini u hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima tradicionalno su pak najviše noćenja ili 24,1 posto ostvarili Nijemci, a na drugom mjestu s udjelom od 10,2 posto su Slovenci. Treći su Austrijanci s udjelom u noćenjima od 9 posto, dok je udjel noćenja Čeha 7,5 posto, Talijana 7,3 posto, Poljaka 6,7 posto, a turista iz Nizozemske i Slovačke po 4 posto.

Domaći su turisti nakon više godina pada i stagnacije u prosincu prošle godine u komercijalnim smještajnim objektima ostvarili poraste dolazaka od 3,6 posto, a noćenja od 2,7 posto, dok su porasti na godišnjoj razini nešto manji, od 2 posto u dolascima i od blizu 1 posto u noćenjima.

U strukturi dolazaka turista i noćenja premoćno prevladavaju oni iz inozemstva, tako se na strane goste u 2014. godini odnosi 88,5 posto svih turističkih dolazaka te čak 92,2 posto od ukupnog broja noćenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close