Nijemci u cajtnotu, Pripuz im uteg

Autor: Marko Biočina , 19. svibanj 2015. u 22:00
Radnici zbog neisplate šest plaća i blokade računa traže stečaj/M. Cikotić/PIXSELL

Potragu za strateškim partnerom otežava činjenica da C.I.O.S. drži hipoteku nad nekretninama te ima jak adut za naplatu dugova.

Pet i pol godina nakon okončanja štrajka glađu 12 radnika splitske željezare, zaposlenici te tvrtke opet su na nogama, a tvrtka na rubu da se nađe tamo gdje je bila i prije pola desetljeća – u stečaju.

Zbog neisplate čak šest plaća i kontinuirane blokade poslovnog računa, radnici već nekolio tjedana traže raspisivanje stečaja, a svoju borbu prije nekoliko dana su ojačali i postavljanjem šatora ispred pogona željezare. Vlasnik željezare, njemačka kompanija Techcom, očito sad samostalno nije sposobna osigurati nastavak rada tvrtke te grozničavo traži strateškog partnera koji bi unošenjem svježeg kapitala omogućio stabilnost kompanije. Potraga se dosad pokazala neuspješnom, a Techcom svim silama pokušava izbjeći stečaj jer bi u takvom raspletu situacije ostao bez vlasništva i mogućnosti da vrati išta od uloženog u tvrtku. Prethodni zahtjev za podnošenje stečaja izbjegnut je u posljednji trenutak isplatom plaće radniku koji je formalno zahtjev podnio.

Takva formalno-pravna dosjetka neće upaliti dva puta, a vremena je za Techcom sve manje. Jak pozadinski igrač u cijeloj priči je i C.I.O.S. grupa Petra Pripuza, koja je svojedobno i kupila splitsku željezaru. Nakon nekoliko godina pokušaja stabilizacije tvrtke, prvo je sklopljen ugovor o tehnološkoj suradbnji s Techcomom, inače inženjerskom kompanijom, da bi u srpnju 2013. Nijemci preuzeli potpuno vlasništvo nad željezarom, dok je C.I.O.S. ostao glavni dobavljač proizvodne sirovine – starog željeza. Iako se tada činilo da dolaze bolji dani za bremenitu kaštelansku tvrtku, pokazalo se da je poslovno okruženje za takvu vrstu poslovanja bilo vrlo izazovno.

Za glavnim proizvodom Adria Čelika – građevinskom armaturom, zbog krize nekretninskog tržišta, potražnja stagnira. Nekoć vrlo potentno alžirsko tržište tvrtki je više od godinu dana bilo zatvoreno zbog birokratske zavrzlame nakon što je Hrvatska postala članica EU. Poslovna očekivanja nisu ispunjena, a ukrajinska kriza i sve njezine posljedice na odnose EU i Rusije negativno su utjecali i na inače vrlo razgranato poslovanje Techcoma u bivšem SSSR-u. Suočeni s ozbiljnom razinom nelikvidnosti, Nijemci su pokušali pronaći strateškog partnera te novim kapitalom, uz kredit HBOR-a, stabilizirati tvrtku. U kuloarima se kao glavni razlog neuspjeha spominju nerealno veliki apetiti njemačke tvrtke.

Objektivna okolnost koja vjerojatno otežava potragu za partnerom je i činjenica da C.I.O.S. temeljem svojih potraživanja drži i hipoteku nad pogonima i ostalim nekretninama željezare te tako ima jak adut za naplatu tih dugova, neovisno o stečajnom postupku. Novi vlasnik morao bi preuzeti taj dug i sve ostale, uložiti svježi kapital, a onda još i obeštetiti Techcom. Teško je vjerovati da bi netko na to sada pristao, pogotovo zato što se situacija može pročistiti kroz stečaj. U konačnici ne treba odbaciti mogućnost da željezaru opet preuzme C.I.O.S., no tko god bude novi vlasnik, izvjesno je da će u opstanku željezare važnu ulogu opet imati i Vlada, čiji će angažman biti potreban da bi se dosegnula razina održivog poslovanja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close