Nijedna zemlja u svijetu nije smanjila stopu PDV-a

Autor: Ante Pavić , 07. svibanj 2014. u 22:00
Devet zemalja povećalo je svoje stope poreza na dobit, dok ih je 24 smanjilo

Vlade diljem svijeta podižu porezne stope tragajući za povećanjem toliko potrebnih prihoda.

Istraživanje agencije KPMG "Kretanje stopa poreza na dobit i indirektnih poreza" pokazuje da je, od prethodnog izdanja istog istraživanja iz siječnja 2013. godine, 13 zemalja povećalo stope indirektnih poreza, dakle PDV-a ili poreza na promet, dok nijedna zemlja nije smanjila stopu.

Istodobno je devet zemalja povećalo svoje stope poreza na dobit, dok ih je 24 smanjilo. Porast stopa indirektnih poreza nedvojbeno je dokaz da oni postaju "osnovni izbor" za vlade diljem svijeta koje tragaju za povećanjem toliko potrebnih prihoda. Među zemljama koje imaju indirektni porez  Mađarska zauzima prvo mjesto s najvišom stopom od 27 posto, dok najnižu stopu od 1,5 posto ima Aruba. Hrvatska bilježi treću najveću stopu PDV-a u svijetu od 25 posto. Ne postoji dosljedan pristup zemalja u određivanju poreznih stopa. "U Hrvatskoj su porezi zasigurno bili u fokusu posljednjih godina, s različitim promjenama u većem broju poreznih propisa, u smislu onoga sto je predmet oporezivanja i po kojoj stopi.

U međunarodnom okruženju takve promjene i rezultirajuća neizvjesnost privukli su pažnju brojnih kompanija koje posluju ili namjeravaju poslovati u Hrvatskoj", kaže Paul Suchar, partner u Odjelu poreznog savjetovanja KPMG-a u Hrvatskoj. "Jedan od najvećih izazova danas jest da su porezni zakoni lokalni, a poslovanje kompanija globalno. Složenost primjene nacionalnih poreznih propisa na kompanije koje posluju u međunarodnom okruženju uzrokuje probleme. Brojne zemlje koriste svoje porezne sustave u natjecanju za investicije i nova radna mjesta te u ostvarivanju koristi od inozemnih aktivnosti vlastitih multinacionalnih kompanija", kaže Wilbert Kannekens, KPMG-ov globalni voditelj za međunarodne poreze.

Komentirajte prvi

New Report

Close