Nijedna tvrtka još nije tražila obvezujuće porezno mišljenje

Autor: Marija Brnić , 28. rujan 2015. u 22:00
Ministar financija Boris Lalovac u srpnju je odobrio pravilnik za uvođenje obvezujućeg mišljenja Porezne/ Patrik Macek/PIXSELL

Poreznici tek sad očekuju zahtjeve. Pravdaju se nezgodnim ljetnim tajmingom uvođenja tog instituta.

Izdavanje obvezujućeg poreznog mišljenja ni mjesecima od konačnog uvođenja još nije zaživjelo.

Dosad, potvrdili su nam u ponedjeljak iz Porezne uprave Ministarstva financija, nije obrađen niti jedan zahtjev za izdavanjem obvezujućeg mišljenja. Od srpnja, kad je konačno donesen pravilnik o obvezujućem poreznom mišljenju, poreznici su, priznaju, zaprimili samo nekoliko upita, ali nije, napominju, riječ o poreznim područjima za koja se izdaju obvezujuća mišljenja, pa nisu dalje ni procesuirani. Slab interes poduzetnika za korišenje instituta čije su uvođenje godinama tražili poreznici ne smatraju neuobičajenim.

 

30tisuća

kuna maksimalna je naknada za porezno mišljenje

Riječ je, kažu, o samom početku primjene novog instituta te je potrebno vrijeme da se i porezni obveznici upoznaju s njegovim mogućnostima i pravilima. Poreznici navode kako je potrebno u obzir uzeti i činjenicu da je pravilnik koji definira uvjete i kriterije izdavanja tog dokumenta ipak stupio na snagu u vrijeme ljetnih godišnjih odmora, pa očekuju da će u jesenskim mjesecima početi potpuna primjena izdavanja obvezujućih mišljenja.Iz redova gospodarstvenika slažu se kako treba vremena da neki novi institut zaživi u praksi, no ima i ponešto drukčijih stajališta vezanih uz izostanak interesa za obvezujuće porezno mišljenje.

Gospodarstvenici su isprva najviše zamjerali i mogućom zaprekom za izdavanje poreznog mišljenja isticali činjenicu da će se ono tvrtkama koje ga traže naplaćivati, zbog angažmana stručnjaka koji će mišljenje izdavati za svaki pojedinačni slučaj. No, zanimljivo, naknada od pet do 30 tisuća kuna više se ne spominje kao slaba točka tog instituta. U Udruzi malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) problem vide u nedostatku ozbiljnih investicija za koje bi ulagači koristili taj mehanizam za dobivanje sigurnosti u poreznom tretmanu. Zahtjeve za obvezujuća mišljenja najviše se i očekivalo iz redova velikih ulagača koji realiziraju projekte od nekoliko desetaka milijuna kuna.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

pa logično. ako neki državni organ može izdavati mišljenja za koja poslije kaže da ga ne obvezuju, tko će u taj organ i njegova mišljenja imati povjerenja makar ih za lovu stoput oblijepio etiketom “obvezujuće”?

New Report

Close