‘Nije sve u plaći, već i u uvjetima i ambijentu na poslu’

Autor: Saša Paparella , 14. studeni 2018. u 22:00
Pomoćnica ministra rada Marija Knežević Kajari

‘Sada ne možemo zadržati egzodus, iako smo i prije s naporom u tome uspijevali.’

Kod nas se malo se priča o zadovoljstvu radnika, a ono nije uvjetovano samo visinom plaće već i time kako se osjećate u nekoj kompaniji i koliko ona u vas ulaže, istaknuo je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, na otvorenju prvog izdanja konferenciji Kako motivirati djelatnike, održanoj u organizaciji tog medija u srijedu u Kongresnom centru Forum u Zagrebu.

“Zato je Poslovni dnevnik prije dva mjeseca pokrenuo specijalno izdanje ponedjeljkom pod nazivom Budućnost hrvatske radne snage. Ne spominjemo često ni pitanje lojalnosti kompaniji, a vidjeli smo primjer Agrokora koji ni usred krize nije doživio egzodus radnika, već su djelatnici sami pekli kruh da pomognu kompaniji. Bitno je da na posao dolaze bez grča u želucu. Prerasli smo pitanje hoće li neka kompanija biti uspješna ili ne, pitanje je sad hoće li cijela država biti uspješna, jer svjedočimo o odlasku cijelih obitelji, pravom egzodusu. Stanje je alarmantno i zato ćemo se svim snagama posvetiti ukazivanju na taj problem“, rekao je Nišević. I Marija Knežević Kajari, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, složila se kako ‘nije sve u plaći, nego i u uvjetima i ambijentu na poslu, jer ponekad tamo provodimo i više vremena nego kod kuće“. “Republika Hrvatska je u zadnje dvije godine dala 4,5 milijarde kuna za zapošljavanje. Aktualni su programi za pripravnike, koji tek započinju karijeru. U privatnom sektoru država pripravnicima daje 50% bruta 2 na bilo koju visinu plaće, istaknula je neke od mjera Knežević Kajari.

“Možda smo mogli predvidjeti ovakav nedostatak radne snage u RH, uz silne kampanje o slobodi kretanja nakon ulaska u EU. Sada ne možemo zadržati egzodus, iako smo i prije s naporom u tome uspijevali. Trebaju nam i novi državni službenici, da bi sustav mogao funkcionirati, no plaće koje nudimo nisu osobito visoke“, dodala je. Kroz sustav kvota, koji nije idealan, lani je omogućeno zapošljavanje 30.000 stranaca koji dolaze izvan područja EU, a od čega je 75% iskorišteno, i to većinom u sektorima graditeljstva, turizma i prometa, a i ove godine je stigao veliki broj zahtjeva“, zaključila je pomoćnica ministra.

Komentirajte prvi

New Report

Close