Ni razgovori dugo u noć nisu urodili plodom: Europski čelnici nisu uspjeli postići dogovor o novim šefovima EU institucija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. lipanj 2019. u 08:46
Foto: Reuters

Europski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, koja sada traži nove kandidate.

Čelnici zemalja članica nisu uspjeli postići dogovor o raspodjeli dužnosti na najvišim institucijama EU-a i ponovno će pokušati na izvanrednom summitu 30. lipnja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak rano ujutro da se u raspravi na summitu čelnika EU-a razgovoralo samo o tri poznata kandidata za predsjednika Europske komisije i da se druga imena nisu spominjala, javlja Hina.

Europski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, koja sada traži nove kandidate.

Među tim kandidatima, belgijski list Le Soir spominje dvoje najviših hrvatskih dužnosnika Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenković. List se poziva na neimenovane izvore.

"Puno toga o čemu se špekulira u medijima jako je daleko od razgovora koji se vode za stolom", rekao je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković, komentirajući medijske napise.

Na upit kako je u kombinaciju došla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Plenković je rekao: "Ne znam, pitajte novinara. Nisam ja pisao članak".

"Budimo realni. Mi svi skupa pratimo medije i ako malo pogledate europske medije ima toliko tih špekulacija, a ono što ja mogu reći da je jako puno toga u tim špekulacijama daleko od razgovora koje vodimo za stolom. Moram priznati da sada o tome znam više nego brojni drugi. Pregovori su vrlo teški, vrlo tvrdi… Ne idu te funkcije po sistemu darova, mislim da imate krive premise, ali dobro je da se špekulira, simpatično je", odgovorio je Plenković na novinarski upit bi li Hrvatska realno mogla odbiti jedno tako visoko mjesto ako bi joj bilo ponuđeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close