Niče 12 modernih turističkih info centara

Autor: Marija Crnjak , 01. rujan 2014. u 22:01
Centar u Dugopolju jedan je od ambicioznijih

Centri će imati ugostiteljsko-trgovačku ponudu, u njima će se smještaj moći rezervirati izravno, nudit će i multimedijalne sadržaje.

Milijune kuna u idućih nekoliko godina Ministarstvo turizma i lokalna uprava, dijelom i uz pomoć fondova EU, izdvojit će za gradnju i uređenje centara za posjetitelje na 12. lokacija.

Oni sadržajno podsjećaju na turističko-informativne centre koji postoje na razini turističkih zajednica, no financijski su mnogo ambiciozniji, uključuju jaču ugostiteljsko trgovačku ponudu, ali i mogućnost da se u njima izravno rezervira smještaj. Svi će imati multimedijalne sadržaje, često su uz pristupne ceste i uključuju prodaju lokalnih proizvoda, a većina će biti na mjestu javnih objekata koji nisu u funkciji, od sudnica do škola. Ministarstvo će i dalje financijski pratiti razvoj centara kroz Fond za razvoj turizma, a pokrivat će najviše 50 posto troškova gradnje i opremanja.

Otvaranje prvih centara očekuje se u sljedećoj godini.Na popisu dvanaest centara za posjetitelje su centri Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Primorsko-goranske županije, nacionalni parkovi Paklenica i Krka, mjesto Beli na Cresu, Arboretum Trsteno, Solin, Lepoglava, Ludbreg i Đurđevac te Ergela Đakovo. Centri su za pripremnu dokumentaciju od Ministarstva već dobili ukupno 2,1 milijun kuna, a najambicioznije izgledaju ideje Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, koje uključuju gradnju novih objekata. Sagradit će se tako centar u Dugopolju, na jedinom izlazu s autoceste za Split, na području sportskog centra Hrvatski vitezovi. Sastojat će se od zatvorenog i otvorenog dijela.

 

2,1mil.

kn Ministarstvo turizma podijelilo je za projektnu dokumentaciju

U zatvorenom dijelu bit će omogućena kupnja i rezervacija raznih usluga i proizvoda koje se nude u županiji, ulaznica za muzeje, manifestacije, rezervacija smještaja. Centar Šibensko-kninske županije sagradit će se u Vodicama, u sklopu sportsko-rekreacijskog centra Račice uz Jadransku magistralu, na površini od čak 10000 kvadrata, od čega će 1950 četvornih metara biti zatvoreni prostor. Na objektu su već obavljeni grubi građevinski radovi, a projekt će biti prijavljen za europske fondove. Ako se dobije novac od potpora, centar bi mogao biti dovršen do ljeta 2017. godine. Među prvima bi se trebao otvoriti Centar Kvarnerski otoci, koji će se nalaziti u sklopu budućega trgovačkog centra Pušća u Omišlju, u blizini Zračne luke  Rijeka.

Centar za posjetitelje Ludbreg nalazit će se na području Euharistijskog svetišta u Ludbregu, prostirat će se na čak 800 kvadrata na dvije etaže i bit će namijenjen najviše hodočasnicima. Đuđevac će pak u bivšoj zgradi suda urediti Centar Picokijada. Centar Lepoglava bit će na mjestu stare ambulante koja je nekad bila dio kaznionice. Centar za posjetitelje Beli na Cresu uredit će se u dijelu zgrade bivše osnovne škole i putem multimedije prezentirat će život bjeloglavih supova i prirodnih atrakcija otoka.

Komentirajte prvi

New Report

Close