Ni nakon mjesec dana štrajka uprava Coninga ne želi razgovarati s radnicima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2013. u 13:45
Radnici Coninga / Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

‘To je jedinstven slučaj u Hrvatskoj da uprava ne želi razgovarati s predstavnicima zaposlenika ni nakon trideset dana provedenih u štrajku.’

Ni nakon mjesec dana štrajka oko 130 zaposlenika tvrtaka iz grupacije Coninga, štrajkaški odbor i uprava tvrtke još se nisu dogovorili, štoviše – u proteklih trideset dana nikakav sastanak ni razgovor nije održan, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare sindikalni povjerenik zaposlenika u Coningu Srećko Vidaček i povjerenik Sindikata graditeljstva za sjeverozapadnu Hrvatsku Mladen Zemljić.

To je jedinstven slučaj u Hrvatskoj da uprava ne želi razgovarati s predstavnicima zaposlenika ni nakon trideset dana provedenih u štrajku, ustvrdio je Zemljić. Ujedno je potvrdio odlazak pojedinih članova sindikata na razgovore u Županijsko državno odvjetništvo i policiju u vezi s kaznenom prijavom koju je protiv uprave Coninga podnio sindikat.

Na novinarsko pitanje o čemu je bilo riječi na obavijesnim razgovorima Zemljić nije želio odgovoriti. Govoreći o stanju u grupaciji Coningu, Vidaček je rekao kako se dug za plaće koje radnici nisu primili već osam mjeseci povećao na 12 milijuna kuna, a u ovih mjesec dana desetak ljudi dalo je otkaz. U odnosu prema travnju prošle godine, kad je u toj grupaciji bilo 260 zaposlenika, broj radnika je prepolovljen i sada ih je samo 130. Uprava ujedno čini pritisak na radnike kako bi sami dali otkaz i otišli bez otpremnine, upozorio je Vidaček.

Po njegovim riječima, uprava sve nade u spas tvrtke polaže u proces udruživanja te naplatu tražbina od Ministarstva vanjskih poslova. Naplata tih tražbina predmet je procesa na Trgovačkom sudu u Karlovcu, a sljedeće je ročište najavljeno za 16. travnja. Na novinarsko pitanje dolazi li bivši prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, koji je među osnivačima tvrtke, u prostorije Coninga, Vidaček je odgovorio kako već dulje vrijeme nije viđen, a njegova supruga Marija Čačić redovito dolazi na posao u ulozi savjetnice direktora. Vidaček je ujedno opovrgnuo mogućnost izlaska zaposlenika Coninga na ulicu jer smatraju da od toga ne bi bilo previše koristi.

Komentirajte prvi

New Report

Close