NHS: Važnije vam je zadovoljiti ‘bjelosvjetske moćnike’ nego služiti interesima građana?

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2013. u 17:50
Krešimir Sever (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Iz Nezavisnog hrvatskog sindikata uputili su pismo premijeru Milanoviću.

 

Vezano uz zaključnu izjavu Misije MMF-a, stigla je reakcija iz Nezavisnog hrvatskog sindikata. 

>> Ovo su zaključne riječi MMF-a o Hrvatskoj, imamo tri hitna prioriteta!

Iz Nezavisnog hrvatskog sindikata uputili su pismo premijeru Milanoviću čiji sadržaj prenosimo u cijelosti: 

Poštovani gospodine Milanoviću,

ne možemo reći čak i da smo iznenađeni što opet o nekim postupcima Vlade RH ne doznajemo iz same Vlade, nego posredno, sa strane, no ovoga puta ne iz medija, nego iz Zaključne izjave nakon posjete Misije MMF-a 2013. Hrvatskoj objavljene danas na mrežnim stranicama HNB-a. Bilo bi neobično i neuobičajeno od Vaše Vlade da ste najprije socijalne partnere, u ovom slučaju sindikate, izvijestili o nekim najavljenim mjerama koje u svojoj Zaključnoj izjavi spominje Misija MMF-a. Očekivali smo da će MMF pozdraviti  Vaše najave vezane uz smanjenje plaća u javnom sektoru i da će ih doista ocijeniti koracima u pravom smjeru. Ali doista nismo očekivali da ćemo od MMF-a doznati kako planirate i konkretne reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava „kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje“.

Podupirući te Vaše najave, MMF upozorava kako bi hrvatske vlasti trebale „hitno provesti uvelike zakašnjele reforme  mirovinskog sustava i Zakona o radu te smanjiti prepreke za ulaganja.“ Dalje se u izjavi naglašava kako „treba brzo provesti reforme mirovinskog sustava da bi se povećala veoma niska participacija radne snage i poduprla fiskalna konsolidacija.“ Nastavno na navedeno posebno zabrinjava i nastavak u kojem stoji „članovi Misije podržavaju planove Vlade da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina za muškarce i žene, tempom  od šest mjeseci po godini“. Nakon toga slijedi jasna preporuka MMF-a kako je „važno da te reforme stupe na snagu već u drugoj polovici 2013. kako bi što prije ostvarile koristan učinak.“ Zar ste doista mislili da se najprije o takvim reformama morate dogovoriti sa MMF-om, a onda ih komunicirati hrvatskoj javnosti?!

Pri kraju Zaključne izjave „članovi Misije pozdravljaju namjeru hrvatskih vlasti da se donese rebalans proračuna za 2013. i savjetuju provedbu daljnje postupne konsolidacije zasnovane na reformama usmjerenima na neodržive rashode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.“ Dakle, od MMF-a doznajemo da još niste završili sa svojim prebacivanjem tereta propusta i promašaja Vaše vlade na leđa građana, nego te iste građane namjeravate dodatno opteretiti novim troškovima vezanim uz zdravstvo, kao i natjerati ih da doista rade do izmještanja sa radnog mjesta na groblje kako bi što manje opterećivali zdravstveni i mirovinski sustav te državni proračun. Doista je previše.

Tako Vam još MMF poručuje da će se postizanje održivosti duga i smanjenje rizika od gubitka pristupa tržištima postići „(a) brzom provedbom planiranih mirovinskih reformi, uz nove parametre koji će se početi primjenjivati već 2013.; (b) odlučnim rezanjem troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizacijom bolničke mreže i ograničavanjem izuzeća od participacije radi potpore proračunom planiranog smanjenja potrošnje u zdravstvu smanjivanjem neefikasnosti i rasipanja te boljim ciljanjem olakšica; te (c) daljnjim smanjenjem tekućih rashoda, uključujući subvencije, s tim da se zaštite nužni kapitalni rashodi.“

Naravno kako MMF već po svojem habitusu ne može zaobići ni Zakon o radu. Čini se kako im je Vaša vlada i tu svašta naobećavala. Misija MMF-a u Zaključnoj izjavi navodi: „Planirane izmjene Zakona o radu primjereno su usmjerene na poboljšanje funkcioniranja tržišta rada, ali mogle bi biti ambicioznije u pogledu smanjenja troškova zapošljavanja i otpuštanja, uključujući otpuštanje zbog slabog radnog učinka, i omogućavanja poduzećima da se isključe iz primjene opterećujućih sektorskih kolektivnih ugovora. Nadalje, članovi Misije preporučuju hrvatskim vlastima da omoguće sporazume između socijalnih partnera u cilju usklađivanju naknada za rad s uvjetima poslovanja.“

Pokušate li ići sa reformom Zakona o radu u skladu sa očekivanjima MMF-a i pokušate li pri tome poslušati i njihovu preporuku vezanu uz „ambicioznije izmjene“, očekujte da će sindikati pozvati na ulice ne samo svoje članove i ne samo zaposlene, nego i studente, školarce, nezaposlene, umirovljenike, dakle sve građane, jer je očigledno kako nam jedino ulica preostaje da bismo se borili za prava hrvatskih radnika, hrvatskih građana.

Budući pri tome najavljujete, kako nas izvješćuje MMF, zahvate u mirovinski i zdravstveni sustav, naravno opet na štetu građana, jer su očito i za Vašu vladu i za MMF građani opterećujući i neodrživi trošak kad je riječ o mirovinama i o njihovom zdravlju pa se na tome treba štedjeti i tim „troškom“ dodatno opteretiti već ionako preopterećene te iste građane. Doista nam neće biti teško pozvati i izvesti ljude na ulicu. Sada je sasvim suvišno spomenuti, jer je evidentno i iz ove Zaključne izjave MMF-ove Misije, kako socijalni dijalog za Vašu Vladu očito ne samo da nema značaja, nego Vam je i potpuno suvišan. Pa što biste se dogovarali i pregovarali sa socijalnim partnerima, što biste pitali građane, ako sve to lijepo možete dogovoriti sa MMF-om, Svjetskom bankom, bonitetnim agencijama i drugima?! Zar Vam je važnije odobrovoljiti i zadovoljiti te iste „bjelosvjetske moćnike“, nego li služiti interesima hrvatskih građana? Jesu li Vam doista ti građani toliko malo važni?

S poštovanjem.

 

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jedvajem smo razgovarali u jednom kafiću u Vrapču, on trenutačno živi u Jačkovini.
– To vam je bilo ovako. Uvijek se znalo koji klub koje godine treba gurati, tko mora biti pri vrhu tko pri dnu. One koji su trebali biti “gore” nisi smio ošteti niti za milimetar, tu i tamo si pomogao. Bitno je bilo da ljudi u tebe steknu povjerenje, onda te puste da radiš što hoćeš.
Veli da su pomoćni suci ipak bili u drugom planu kad se radilo o financijama.
– Mi smo uvijek dobivali mrvice sa stola.
U Drugoj ligi bio je glavni sudac, a onda se opredijelio za mahanje jer je na taj način želio doći na međunarodnu listu, što mu je i uspjelo; kao pomoćni sudio je više od 60 međunarodnih utakmica. Imao je tada 35 godina i nikako nije mogao napredovati kao glavni sudac. Veli da niti jedan sudac nije mogao napredovati ako nije bio “u điru”.
Tko je vas gurao?
– Prvo sam sudio s Goranom Marićem, prvo me gurao on. Kasnije s Edom Trivkovićem, ali tu nije bilo nikakve muljaže.
Onda je kazao jednu nevjerojatnu rečenicu:
– Od svih sudaca koje sam poznavao u moje vrijeme samo dvojica sudaca nisu bila “u igri”. To su Edo Trivković i Slavko Čulina! Za njih mogu staviti ruku u vatru da se nisu bavili nečasnim radnjama. A bila su tada 24 glavna i 32 pomoćna suca! Ispričavam se onima koji su možda bili čisti, ali ja sam znao samo za ovu dvojicu.

ne znam što je tu čudno?!? ova vlast nikada nije radila u interesu građana pa ne vidim razloga da to radi ni u buduće…

New Report

Close