Nezavisni hrvatski sindikati postali najbrojnija središnjica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2013. u 16:04
Krešimir Sever i Vilim Ribić (Photo: Petar Glebov/PIXSELL)

Utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih središnjica, koje je provedeno tijekom prosinca i siječnja, pokazuje da su najbrojnijom središnjicom postali Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) sa 116.837 članova, dok je na drugom mjestu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) s 99.682 člana.

 Utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih središnjica, koje je provedeno tijekom prosinca i siječnja, pokazuje da su najbrojnijom središnjicom postali Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) sa 116.837 članova, dok je na drugom mjestu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) s 99.682 člana.

Novo prebrojavanje članstva pokazuje da je od 1. travnja 2009. godine, kada je zadnji puta bila utvrđivana reprezentativnost, broj članova NHS-a porastao za 3.239 osoba, dok je istodobno SSSH izgubio 65.050 članova.

Na trećem mjestu je Matica hrvatskih sindikata koja ima 61.411 članova, što je za 18.900 manje nego prije četiri godine, a četvrta je Hrvatska udruga sindikata (HUS) s 54.009 članova, što je za 12.425 više nego ranije.

Peta središnjica, Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) nije se ni prijavila za utvrđivanje reprezentativnosti jer ne zadovoljava uvjet od najmanje 50.000 članova. No, zato je dva svoja sindikata, Sindikat policije Hrvatske i Hrvatski liječnički sindikat, "posudila" HUS-u za potrebe prebrojavanja, kako bi udovoljio uvjetu od 50.000 članova. Za HUS i URSH se u posljednje vrijeme u sindikalnim krugovima priča da bi se uskoro mogli ujediniti u jednu središnjicu.

Prebrojavanje je također pokazalo veliki pad ukupnog članstva u reprezentativnim sindikalnim središnjicama jer ih je prije četiri godine bilo 423.964, a sada je taj broj pao na 331.939 članova. Osim toga, došlo je i do pada ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika, jer ih u sindikatima izvan središnjica, po procjeni samih sindikalaca, ima još najviše 80.000.

Na drugoj strani, prebrojavanje članstva među poslodavcima potvrdilo je reprezentativnost Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja je i dosad jedina predstavljala poslodavačku stranu u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV).

GSV, koji trenutno ne radi jer se čekaju službeni rezultati prebrojavanja, neće proraditi niti u idućih mjesec dana, dok ne istekne rok u kojem nezadovoljnici mogu pokrenuti upravni spor.

Nakon toga, Vlada, poslodavci i sindikati trebali bi imenovati svoje predstavnike u GSV, no zasad ne zna koliko će ih biti. Sindikati su dosad imali pet mjesta koja su zauzimali čelnici pet središnjica, no kako će ubuduće u GSV-u biti četiri središnjice morat će se tražiti novo rješenje.

Zakon o reprezentativnosti uvjetovao je da se reprezentativnom sindikalnom središnjicom može proglasiti samo ona koja okuplja najmanje 50.000 članova, ima najmanje pet sindikata koji djeluju na različitim područjima djelatnosti i područne urede u najmanje četiri županije, te zapošljava najmanje petoro radnika temeljem ugovora o radu.

Komentirajte prvi

New Report

Close