Nezaposlenost u godinu dana pala na 9,6%

Autor: Ana Blašković , 04. travanj 2018. u 22:00
Broj nezaposlenih pada zbog iseljavanja, a ne ekonomije/Goran Stanzl/PIXSELL

Grčka, Cipar i Hrvatska bilježe najveći pad stope u Europskoj uniji.

Pokazatelji nezaposlenosti u Europskoj uniji nastavljaju se poboljšavati, a Hrvatska je među rekorderima u padu nezaposlenosti.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u veljači pala je na 8,5 posto u eurozoni što je blago poboljšanje u odnosu na siječanj, no značajnih jedan postotni bod na godišnjoj razini. Stopa nezaposlenosti je u svih 28 članica pala na 7,1 posto (s 8% u veljači 2017.) što je najniža razina od rujna 2008.

Prema računici Europskog statističkog ureda, 17,6 milijuna građana Europske unije bilo je nezaposleno u veljači, gotovo dva milijuna manje nego prethodne godine.

A među rekorderima po padu broja nezaposlenih našla se i Hrvatska. Najveće smanjenje nezaposlenosti bilježi Cipar na kojem se nezaposlenost smanjila s 12,6 na 9,6 posto (na godišnjoj razini u siječnju), Grčkoj (s 23,4 na 20,8%) te u Hrvatskoj gdje je stopa nezaposlenosti u godinu dana pala s 12 na 9,6 posto.

Inače, najnižu nezaposlenost u EU ima Češka, tek 2,4 posto.  Iako je za očekivati da će rekordni pad nezaposlenih razveseliti vladajuće, razloga za veselje nema puno. Nezaposlenost pada na snažnom valu iseljavanja i brisanju iz službenih evidencija, a ne "uzleta" ekonomije od 2,8% koliko se očekuje u 2018. 

Komentirajte prvi

New Report

Close