Nezakonito posječenu drvnu sirovinu zabranjeno je plasirati na tržište EU

Ulazak u Europsku uniju donio je niz postroženja pravila za prerađivače drvne sirovine Ulazak u Europsku uniju donio je niz postroženja pravila za prerađivače drvne sirovine

U uredbi kojom se želi spriječiti trgovina nezakonito posječene drvne sirovine i proizvoda od drva propisane su tri ključne obaveze.

Od 3. ožujka 2013. na snazi je Uredba Europske unije o drvu (EUTR) s ciljem da se spriječi stavljanje u promet nezakonito posječene drvne sirovine u Europskoj uniji. Sukladno EUTR-u, nezakonito posječenu drvnu sirovinu i proizvode koji su od nje napravljeni zabranjeno je plasirati na EU tržište. Regulativa se primjenjuje na drvnu sirovinu i proizvode od drva koji se prvi puta plasiraju na EU tržište.

Što se propisuje zakonom?
Sukladno novoj Uredbi Europske unije o drvu (EUTR - Uredba (EU) br. 995/2010), zabranjuje se plasiranje nezakonito posječene drvne sirovine i proizvoda koji su od nje napravljeni na EU tržište. EUTR se primjenjuje na drvnu sirovinu i proizvode od drva koji se prvi puta plasiraju na EU tržište. U uredbi kojom se želi spriječiti trgovina nezakonito posječene drvne sirovine i proizvoda od drva propisane su tri ključne obaveze:

  1. Zabranjeno je prvi puta plasirati nezakonito posječenu drvnu sirovinu i proizvode koji su od nje napravljeni na EU tržište.
  2. EU poduzetnici - oni koji prvi puta plasiraju drvnu sirovinu i proizvode od drva na EU tržište - imaju obavezu provoditi "dubinsko snimanje".
  3. Trgovci - oni koji kupuju ili prodaju drvnu sirovinu i proizvode od drva koji su već plasirani na unutarnje tržište - imaju samo obavezu čuvanja informacija o svojim dobavljačima i kupcima kako bi se lakše pratio put drvne sirovine.

Što je obuhvaćeno Uredbom?
Drvna sirovina i proizvodi od drva koji potječu iz EU ili su uvezeni izvana obuhvaćeni su ovim zakonodavstvom. Drvna sirovina koja posjeduje FLEGT dozvolu ili CITES dopuštenje smatra se sukladnom s Uredbom o drvu. Zakonodavstvo se primjenjuje na širok asortiman drvne sirovine i proizvoda od drva. Međutim, njime nisu obuhvaćene sve drvne sirovine i proizvodi od drva. Cjelovit popis proizvoda koji su obuhvaćeni zakonom može se pronaći na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede (www.mps.hr). 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!