Nexe planira nove obveznice za refinanciranje dugova

Autor: Jadranka Dozan , 25. ožujak 2012. u 22:00

Lanjskim obveznicama s ciljem refinanciranja velikih obveza ‘kupljene’ su samo dvije i pol godine

Objava da za Bilokalnik drvo, tvrtku sa 136 zaposlenih, slijedi pokretanje stečajnog postupka nije bila veliko iznenađenje jer poteškoće tog poduzeća iz sastava Nexe Grupe traju već duže vrijeme. Vijest je utoliko za mnoge i znakovitija kao potvrda problema s kojima se suočava sama Nexe Grupa. To prije što je koji dan prije Ivan Ergović, vlasnik Nexe Grupe i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, govoreći o problemu neplaćanja i (ne)objavi liste poreznih dužnika otvoreno rekao kako je i on dužan za poreze, ali “u takvim stvarima treba tražiti uzrok i posljedice, a pravi problem je u općoj nelikvidnosti”.

Nije rekao koliki su porezni i dugovi Nexea dobavljačima, ali je nedavno rekao da potraživanja Nexea dosežu čak 450 milijuna kuna, kao i da glede svojih poreznih obveza imaju preplata poreza otprije pa čekaju usklađenje po predanoj poreznoj prijavi. “Iznos nenaplaćenih potraživanja koja nisu rezultat nemara ni nesposobnosti menadžmenta Nexe Grupe već isključivo teškog stanja u gospodarstvu, ozbiljnog kašnjenja u plaćanjima izvršenih radova, brojnih blokiranih računa i čestih stečajeva tvrtki, višestruko nadmašuje iznos poreznih obveza članica Grupe prema proračunu”, odgovorili su iz Nexe grupe na naš upit o razmjerima nepodmirenih obveza. Uz ocjenu da Nexe više ne može pokrivati gubitke Bilokalnik drva Ergović je rekao i da će Grupa zadržati samo one tvrtke koje se mogu same održavati. Taj princip je i dio plana restrukturiranja kojim se u Nexeu bave već neko vrijeme, a trenutno je u tijeku nova runda na kojoj inzistiraju banke u dogovaranju novog aranžmana refinanciranja. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, plan je da se do ljeta izdaju nove obveznice s ciljem reprogramiranja kreditnih obveza, a uvjet dviju banaka (Privredne i Raiffeisen banke) koje vode strukturiranje te operacije je čvrst plan restrukturiranja koji uključuje i dezinvestiranje sporednih i/li regionalnih sastavnica Nexe grupe.

Kompanija je i prije godinu dana bila pod velikim pritiskom upravo zbog refinanciranja velikih financijskih obveza – najprije po tranši komercijalnih zapisa od oko 120 milijuna kuna, a potom i dospijeća obveznice od 750 milijuna kuna. Uz premoštenje dospijeća zapisa tranšom na rok od samo 54 dana, u lipnju je veoma tijesno izdana obveznica od 120 milijuna eura ili 900 milijuna kuna, što je prema prethodnom godišnjem izvješću predstavljalo oko dvije trećine kratkoročnog duga u 2011. Upućeni u tijek izdavanja tih obveznica kažu da je ono bilo praćeno sukobom Ergovića i Zagrebačke banke. Navodno je Zaba imala kupca za našičku cementaru i ‘gurala’ je prodaju Nexeove jezgre njemačkom Heidelbergu. Na kraju je Zaba kao jedan od voditelja izdanja apstinirala od upisa pa su se navrat-nanos tražili igrači koji će uskočiti, a i mirovinski fondovi Raiffeisen i PBZ-CO su upisali maksimalnih 10% izdanja. No, tim se obveznicama osigurao prolongat na samo 2,5 godine (do prosinca 2013.), a u međuvremenu stižu i druge obveze po zaduženjima. Poput većine građevinskih kompanija i Nexe se za investicijskog procvata preinvestirao te je postao ranjiviji na kombinaciju produljene recesije i višegodišnjeg snažnog pada investicija. U nošenju s velikim financijskim obvezama sad se nije lako ni riješiti nekih dijelova biznisa; Nexeu je to uspjelo tek s nekim manje značajnim, poput asfaltnih baza.

Stečaj Bilokalnik drva

Nexe više ne može pokrivati gubitke koprivničke tvrtke
Uprava Bilokalnik drva donijela je odluku o prijedlogu za pokretanje stečajnog postupka, a taj zahtjev podnijet će ovaj tjedan. Proizvodnja je zaustavljena još potkraj 2011., a pokušaji da se pronađe strateški partner ili na drugi način osigura nastavak poslovanja bez daljnjeg akumuliranja dugova i gubitaka nisu urodili plodom, ističu u Upravi. Nexe grupa kao vlasnik u toj je tvrtki realizirala šest milijuna eura investicija, ali ne može dozvoliti ugrožavanje svojih ostalih tvrtki daljnjim angažiranjem u pokrivanju gubitaka Bilokalnik drva.

Komentirajte prvi

New Report

Close