Nevjerojatna nova pogodnost radnicima: 20 posto veća mirovina i otpremnina onima koji žele raditi tri godina dulje

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2019. u 08:41
Foto: Josip Regović / Pixsell

Izmjenama Zakona o radu koje je sad predložilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a koje vodi mladi ministar Josip Aladrović, moć pregovaranja o radu nakon 65. godine prelazi u ruke radnika.

Uspjeh sindikalne incijative koja je prikupila više od 750.000 potpisa protiv rada do 67. godine ne samo da je natjerao Vladu na povlačenje nego bi mogao donijeti i nevjerojatnu novu pogodnost radnicima, pišu 24 sata.

Vlada je pod pritiskom u hitnu proceduru pustila cijeli paket zakona kojim se regulira odlazak u mirovinu sa 65 godina, ali ključna razlika je da su ostavili i odredbu da onaj tko želi, može raditi i do 68. godine. Dosad je za rad iznad 65. godine bio potreban konsenzus radnika i njegova poslodavca. Ako se ne mogu dogovoriti, radnik bi otišao u svoju mirovinu, a poslodavac zaposlio nekog mlađeg.

Uspjeh sindikalne incijative koja je prikupila više od 750.000 potpisa protiv rada do 67. godine ne samo da je natjerao Vladu na povlačenje nego bi mogao donijeti i nevjerojatnu novu pogodnost radnicima.

Vlada je pod pritiskom u hitnu proceduru pustila cijeli paket zakona kojim se regulira odlazak u mirovinu sa 65 godina, ali ključna razlika je da su ostavili i odredbu da onaj tko želi, može raditi i do 68. godine. Dosad je za rad iznad 65. godine bio potreban konsenzus radnika i njegova poslodavca. Ako se ne mogu dogovoriti, radnik bi otišao u svoju mirovinu, a poslodavac zaposlio nekog mlađeg.

Ali izmjenama Zakona o radu koje je sad predložilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a koje vodi mladi ministar Josip Aladrović, moć pregovaranja o radu nakon 65. godine prelazi u ruke radnika. I to tako da bi nakon 65. godine mogli otići u svoju redovnu mirovinu, a još će dobiti i otpremninu. Ako ostanu raditi do 68. godine, mogu u ekstremnom slučaju provesti i većinu od te tri godine na bolovanju. Sve bi trebao platiti poslodavac, a država neće imati nikakav trošak.

Poslodavci su ogorčeni takvom odredbom, a sindikati kažu da su poslodavci dosad tjerali radnike na njihovu štetu u prijevremenu mirovinu, pa će sad biti ispravljena nepravda.

No svakako da u ovom trenutku radnik sa 65 godina života i 15 godina staža ide u mirovinu bez ikakve otpremnine. A ako ostanu zakonske izmjene koje je predložila Vlada, trebao bi dobiti dodatni novac.

Vlada je inače izmjenama zakona odlučila i smanjiti kažnjavanje radnika ako idu u prijevremenu mirovinu. Prije sakupljanja potpisa za referendum, pet godina prijevremenog umirovljenja su kažnjavali stalnim umanjenjem mirovine za 18 posto. Sad to opet vraćaju na 12 posto. S druge strane, oni koji rade dulje za svaki mjesec mogu dobiti 0,34 posto višu mirovinu, što za pet godina znači 20,4 posto višu mirovinu.

Kako je do toga došlo? Vlada je po novom propisala da se u mirovinu ide sa 65 godina, ali u tim godinama radniku ne prestaje odmah vrijediti i ugovor o radu, kao dosad. Ako radnik želi, može ostati raditi do 68. godine. Ako i poslodavac treba radnika, sve je u redu. Ali ako poslodavac ne želi radnika, onda tu nastaje problem za poslodavca, pišu 24 sata.

 

Komentari (4)
Pogledajte sve

…evo još i ovo danas potvrđuje da se nagrađuju uhljebi po kancelarijama jer oni koji su radili fizičke poslove nemogu još 3 god. raditi .

Totalna nepravda , zakon treba iz temelja mjenjati. Ovakav odgovara samo uhljebima koji su dobili fotelje u uredima sa klima uređajima, mogu oni i do 80 god. raditi i još uskoro će im to omogućiti za razliku od radnika koji rade na terenu , otvorenom prostoru i fizičkim poslovima sa odvajanjima za mirovinu minimalnim iznosima. Zato su iznosi za kancelarijske “pacove” pogotovo od strane države uvjek redovno veći .

Nije bitno koliko ostaje u svijetu rada nakon 65. godine života. Već je bitno koliko je godina i kolike iznose uplaćivao u mirovinsko za vrijeme rada.

To će biti savršeno za one koji rade u javnoj upravi i javnim poduzećima tako da će trošak u konačnici za proizvodni sektor biti još i veći.

New Report

Close