Neumski koridor bit će izuzetak u carinskom postupanju nakon 1. srpnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. lipanj 2013. u 11:46
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Promet živim životinjama tim koridorom je u potpunosti zabranjen pa će se one morati prevoziti trajektom između Ploča i Pelješca.

Nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju i na hrvatskom će se teritoriju provoditi jedinstveno carinsko postupanje, predviđeno pravilima Carinske unije, no izuzetak od tih pravila bit će granični prijelazi Klek i Zaton Doli, odnosno Neumski koridor na kojem se prekida kontinuitet teritorija EU i za koji vrijede posebna pravila, posebno u robnom prometu.

Pravila za prijelaz kroz Neumski koridor ovise o vrsti, podrijetlu i vrijednosti robe i kreću se od prolaza samo uz račun, kada se radi o domaćoj robi vrijednoj do 10 tisuća eura, do ispunjavanja svih dosadašnjih carinskih postupaka, kada se radi o robnoj razmjeni sa zemljama izvan EU.

Carinski postupci prvenstveno će ovisiti o carinskom statusu robe, koji se određuje podrijetlom robe. Domaćom se robom tako od 1. srpnja smatraju proizvodi proizvedeni na području EU ili uvezeni iz trećih zemalja, ali pušteni u slobodni promet u EU, kao i roba dobivena ili proizvedena na području EU od sirovine uvezene iz trećih zemalja i puštene u slobodni promet u EU. Sve ostali proizvodi imaju carinski status "roba koja nema status robe Zajednice".

Tako će od 1. srpnja za prolazak kroz Neumski koridor za domaću robu vrijednu do 10 tisuća biti potrebna samo isprava o statusu robe, npr. račun, a za prolaz kroz taj koridor lokalni će carinski ured odrediti ograničeni vremenski rok.

Za domaću robu vrijedniju od 10.000 eura pak bit će potrebna tzv. izlazna skraćena deklaracija, koju će Carinska uprava ovjeriti na ulasku u koridor, a koju prijevoznik mora ponovno podnijeti u carinski ured pri izlasku iz koridora, odnosno ponovnog ulaska na hrvatski teritorij, dakle teritorij EU.

Kod ovog pravila postoje određeni izuzeci, bez obzira na vrijednosti, a to su primjerice pisma, razglednice i tiskovine, potom osobni predmeti, posteljina za kućanstvo, namještaj ili druga oprema namijenjena osobnoj upotrebi, roba u osobnoj prtljazi.

Za robu koja nema status domaće robe i za prijelaz Neumskog koridora vrijede uobičajena carinska pravila, kao i na ostalim graničnim prijelazima.

Posebna pravila vrijede i za proizvode životinjskog podrijetla, dakle mesne i riblje proizvodi te proizvode životinskog podrijetla namijenjene prehrani ljudi i životinja te za farmaceutsku, industrijsku ili upotrebu u poljoprivredi, koji će se tim koridorom moći voziti samo u vozilima koje plombira Carinska uprava na mjestu ulaska u koridor.

Zbog zdravstveno sanitarne situacije u Bosni i Hercegovini, a prema procjeni Europske komisije, promet živim životinjama tim koridorom je pak u potpunosti zabranjen pa će se one morati prevoziti trajektom između Ploča i Pelješca. Izuzetak je prijevoz do pet kućnih ljubimaca, i to pasa, mačaka ili pitomih vretica (pitomi tvor).

Komentirajte prvi

New Report

Close