Neum traži posebni trak na granici s Hrvatskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2013. u 16:28
Photo: Frano Matic/Vecernji list

Načelnik općine Neum Živko Matuško zatražio je u ponedjeljak od vlasti u BiH da razgovaraju s predstavnicima Hrvatske.

Načelnik općine Neum Živko Matuško zatražio je u ponedjeljak od vlasti u BiH da u razgovorima s predstavnicima Hrvatske omoguće uvođenje posebnog cestovnog traka za stanovnike Neuma na graničnim prijelazima, te izgradnju prometnice prema unutrašnjosti zemlje, strahujući da bi moglo doći do izolacije Neuma primjenom scehengenskog graničnog režima.

"Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine na graničnim prijelazima kod Kleka i Bistrine između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, tražimo da se uredi poseban trak za osobna vozila s neumskim registracijskim oznakama. Time bi omogućili brzi prijelaz granice usprkos strogom nadzoru po schengenskim strandardima", navodi se u gradonačelnikovu pismu.

Matuško je pismo uputio predsjedniku vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, predsjedniku vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denisu Lasiću te dužnosnicima HDZ-a BiH, a proslijeđeno je i medijima.

Matuško je kritizirao predstavnike vlasti BiH što razgovore o novom dogovoru o slobodnom prolazu kroz Neum nakon ulaska Hrvatske u EU vode bez predstavnika te općine.

"Prolaz kroz Neum bez sudjelovanja i dogovora s lokalnom vlasti, to za Hrvate u općini Neum predstavlja i najgrublje nasilje", upozorava načelnik. Pri tome je ustvrdio da BiH rješava mnoge strateške probleme preko općine Neum, pozivajući vlasti da se brinu više o jugu Bosne i Hercegovine, kao što, kako tvrdi, "Hrvatska vodi računa o jugu Hrvatske".

On je pozvao i vlasti BiH da osuvremene regionalnu prometnicu koja bi Neum bolje povezala s unutrašnjošću te zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close