Neugodna vijest iz Bruxellesa: Komisija naredila Hrvatskoj promjenu zakona o privatizaciji INA-e

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2016. u 14:16
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Komisija je službeno zatražila od Hrvatske da izmijeni zakon iz 2002. o privatizaciji INA – Industrije nafte d.d. (zakon o INI) jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana.

Priopćenje Komisije prenosimo u cijelosti: 

 INA-Industrija nafte d.d. najveće je hrvatsko poduzeće za opskrbu energijom, djelomično u vlasništvu hrvatske vlade. Prema Zakonu o INI državi su dodijeljene posebne ovlasti u tom društvu, uključujući pravo na veto u slučaju odluka društva koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag. Posljedica toga je situacija da dioničari ne mogu utjecati na važne odluke društva razmjerno svojim udjelima, što može odvratiti potencijalne ulagače od ulaganja u INU. Komisija smatra da takve posebne ovlasti predstavljaju ograničenje slobodnog kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana koje se na temelju UFEU-a ne može opravdati.

Iako je zaštita sigurnosti opskrbe energijom cilj kojim bi se mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u UFEU-u, čini se da bezuvjetno pravo veta koje je država dobila prema zakonu o INI nadilazi ono što je nužno i proporcionalno za postizanje tog cilja. Hrvatska nadležna tijela obvezala su se da će zakon o INI uskladiti s pravom EU-a prije pristupanja EU-u, ali ga još uvijek nisu izmijenila. Današnji je zahtjev u obliku obrazloženog mišljenja. Ako Hrvatska u roku od dva mjeseca zakon o INI ne uskladi s pravom EU-a, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

ja stvarno ne znam šta se stalno troši tinta oko te ine? za par godina će nestati kao firma, a ako i bude postojala vrijedit će kao 3,4 benzinske pumpe u sjevernoj albaniji.

Treba svakako udovoljiti našem gazdi Komisiji i promijeniti sporni zakon na način da se poništi privatizacija INE.

Tu je riječ o nekoj psini koju su nam smjestili Kukuriku štetočine još 2002. godine i kojom se Zakonom obavezuju da će Hrvatska prilikom ulaska u EU još prodati 19 % INE , tako da bi nama ostalo samo 25 % dionica?

New Report

Close