‘Netko je farbao tunele i obećavao besplatan prolaz, no sve dođe na naplatu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. srpanj 2013. u 15:17
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zoran Milanović rekao je kako model monetizacije autocesta nije idealan, ali nema alternative.

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović rekao je danas kako model monetizacije autocesta nije idealan, ali nema alternative jer, kada bi se pravili da tog problema nema, išlo bi se prema bankrotu cijelog sustava autocesta.

To je model koji bi trebao biti dobar i jednima i drugima, nije idealan, ali je održiv, autoceste ostaju u Hrvatskoj, a cestarina se precizno regulira ugovornim odnosima između koncesionara i Hrvatske, istaknuo je Milanović uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Možemo se praviti da problema nema ili probati sklopiti precizan ugovor s onima koji mogu doći do jeftinijeg novca nego Hrvatska. Bit priče je da se hrvatska država zadužuje po određenoj kamatnoj stopi, koja je u ovom trenutku niža nego kada smo došli na vlast, no ima onih koji donose novu, još jeftiniju stopu, rekao je.

Dobrim primjerom takve koncesije smatra Francusku, Italiju, Španjolsku, Portugal ili pak Istru, gdje djeluje međunarodni koncesionar protiv kojega je u početku bilo prigovora, no stvar funkcionira jer je dobro ugovorno riješena i danas nitko nije protiv toga, istaknuo je Milanović.

Ustvrdio je da se ne može izbjeći vraćanje dugova i skupih kredita, naročito iz vremena HDZ-a, ali treba se složiti oko toga da promet autocestama u idućim godinama ni približno ne jamči povrat tih rata. "Netko je za to odgovoran, farbao je tunele i obećavao besplatan prolaz kroz njih, no sve dođe na naplatu", dodao je Milanović podsjetivši da je model s koncesijama bio i u HDZ-ovom planu gospodarskog oporavka.

Situaciju s autocestama Milanović je usporedio sa stambenim kreditima. Kao što mnogi imaju kredite i žive u stanovima i kućama koje su financirale banke, sve dok uredno servisiraju kredite nitko ih iz njih ne može maknuti, a slično vrijedi i za druge nekretnine, rekao je.

Ako tzv. stručna javnost i opozicija nastave biti protiv monetizacije i prijetiti još jednim referendumom, možemo se povući ali onda će oni vraćati kredite, dodao je. Svakome tko manipulira pokažite kako izgleda preko Učke, nije savršeno, ali je stabilno, predvidljivo i regulirano, poručio je stranačkim kolegama dodavši da su alternativa samo velike financijske nevolje.

Komentirajući rezultate lokalnih izbora Milanović je rekao da su dobri s obzirom na okolnosti i ekonomsku situaciju u zemlji, no da su mogli biti i bolji. Mi smo racionalni i trezveni, za razliku od naših suparnika, nastojimo stvari uvijek analizirati i prikazati u realnom svjetlu. Ne možeš uvijek biti pobjednik, ali u ovoj utakmici ostvarili smo dosta pobjeda, ocijenio je.

Vrh SDP-a okupio se danas u središnjici te stranke na sjednici Glavnog odbora, koji bi trebao raspravljati o lokalnim izborima i pripremama za unutarstranačke izbore.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Ma sve sto se moze prodat u hr a sto jos donekle vrijedi, treba prodat. Gospodo draga jeste zeljeli kapitalizam, jeste ga dobili. Pa onda prestanite sanjati o socijalizmu. Ako to ne mozete natrag na ficu, zastavu, fiat, renault 4 pa na more kozjim stazama, demizonkom i pola praseta u gepeku. A ne to vi nebi. Vi bi i dalje bili na drzavni sisi vozili ferarije, i odlazili na more u svoje apartmane. Dajte jednom promjenite osigurace u svojim glavama i budite realni. A sto se tice prodaje, i ja izdvajam 60 lipa po litri za ceste i ne zelim dionice auto ceste, vec da ih se proda cim prije. A gospodin iz sindikata koji prica o referendumu mogu samo reci. Nemoj pricat u moje ime, pricaj u svoje i u ime svojih sindikalista, jer vama se tresu stolice i place od 6-7000 kn, a sindikalisti i mnogo vise. Jos jedan stozer za obranu. Katastrofa o pulena koji su na takovim mjestima. Nije timdobro, prika otvaraj jednostavni doo pa cemo te vidjeti na utakmici koliko si sposoban. A i sam znas da nisi , pa je zato bolje galamit i pricat s anja na tvu. Ali i to ce se promijenit.

Gužve na autocestama su odlična prilika za prodaju autocesta , platiš jednu – dobiješ dve :

http://www.vecernji.hr/felix-1373752800/

U ovoj državi se ništa ne može napraviti jer se uvijek, ali baš uvijek, javi netko pametan koji bi to napravio drugačije. Valjda je najbolje opet čekati novu vlast da na čelo hac-a zbrine nekog svog miljenika. Meni je svejedno tko time upravlja,ionako moram plaćati cestarinu.

Nisam cuo Milanovica i ostale iz vladajucih da su to pricali kad su bili u oporbi, a pogotovo u predizborno vrijeme. Mislam na koncesije, ne na bojanje tunela.

Sve je se znalo od samog pocetka izgradnje autocesta i kroz rad tti Vlade.
Sad se prave pametni.

New Report

Close