Netanyahu: Radimo na rješenju problema

Pozvao je sve uključene strane da budu strpljive/REUTERS Pozvao je sve uključene strane da budu strpljive/REUTERS

Čeka se odluka Kongresa SAD-a pa daljnji pregovori, javio se izraelski premijer.

Dok američki Kongres analizira obavijest State Departmenta o transferu bojnih zrakoplova F-16 iz Izraela u Hrvatsku, traju razgovori na visokoj političkoj razini.

Jučer se prvi put otkad je postalo jasno da ima problema o slučaju oglasio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, potvrdivši da se osobno bavi tim problemom. 

"Vode se razgovori između država. Osobno sam uključen u rješavanje problema. Još je prerano dati jasnu izjavu o slučaju. Radimo na njemu", napisao je na Twitteru Netanyahu, koji, nakon prošlomjesečne ostavke Avigdora Liebermana, obnaša i dužnost ministra obrane te države.

Notifikaciju o transferu trećoj strani koju je State Department uputio u Kongres pregledavaju članovi dvaju odbora koji bi ostalim zastupnicima trebali prenijeti informacije o tome.

Svaki zastupnik može iznijeti primjedbu, a ako ih nema, Kongres daje zeleno svjetlo State Departmentu za završetak procesa transfera.

Kada neka država, a u ovom slučaju Izrael, želi trećoj državi - Hrvatskoj - prodati američke zrakoplove, za to mora ishoditi američku dozvolu. Američke, pak, regulacije izričito napominju da se zrakoplov mora prodati trećoj državi u prvobitnom stanju, bez preinaka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve