Netanyahu i Pompe bez dogovora

Autor: Davor Ivanković/VL, Sandra Veljković/VL , 02. siječanj 2019. u 22:00
U hrvatskoj Vladi i u Ministarstvu obrane bez komentara/Luka Stanzl/PIXSELL

Kupnja borbenih zrakoplova.

Ni posljednji sastanak SAD-a i Izraela na vrhu nije urodio boljim vijestima za Hrvatsku, koja čeka da se napokon raspetlja je li dogovor s Izraelom o nabavi 12 rabljenih F-16 Baraka propao.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu ni na sastanku u Brazilu, gdje su obojica bila prigodom inauguracije novog predsjednika Brazila Jaira Bolsonara, pronašli rješenje za prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj.

Iz diplomatskih izvora bliskih Izraelu doznajemo da su Pompeo i Netanyahu doista i razgovarali o tome, no da dogovor nije postignut.

Amerikanci i dalje ostaju na poziciji da Izrael smije prodati Hrvatskoj samo originalnu verziju zrakoplova, bez nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

Prema navodima visokog izraelskog dužnosnika, prodaja zrakoplova Hrvatskoj jedini je problem koji Pompeo i Netanyahu nisu mogli premostiti od niza tema koje su bile na stolu.

"Stvar je zapela u birokratskoj zbrci", kazao je izraelski dužnosnik. Rok za konačni odgovor Izraelaca istječe u petak, no neki su vidjeli mogućnost da se Pompeo i Netanyahu za sastanka u Brazilu mogu dogovoriti u četiri oka.

Ta je mogućnost sada propala. U hrvatskoj Vladi i u Ministarstvu obrane ne žele komentirati vijesti koje stižu iz diplomatskih izvora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close