Nestalo 315 tisuća mobilnih korisnika

Autor: Bernard Ivezić , 23. listopad 2014. u 22:01
U Hrvatskoj 4,59 milijuna korisnika mobilnih usluga/Igor Kralj/PIXSELL

U odnosu na 2010. broj korisnika manji je za 1,76 milijuna, regulatorni troškovi veći za 323 milijuna kuna, a Unija smanjila prihode od roaminga.

U iščekivanju 6. studenoga, kad će tržišni lider Hrvatski telekom (HT) objaviti rezultate za prvih devet mjeseci, izvješća koja su u četvrtak predali Vipnet i Tele2 upućuju na zaključak da je situacija na tržištu mobilnih komunikacija, nekad najpotentnijem djelu te industrije, slična kao u ostatku gospodarstva, sve lošija.

 

74milijuna

eura operativna je dobit Vipneta za prva tri tromjesečja ove godine

U osnovi, rezultati Vipneta i Tele2 vrlo su solidni u odnosu na situaciju.Vipnet, drugi po veličini telekom igrač, u prvih devet mjeseci imao je prihod od 282,3 milijuna eura, što je 3,9 posto manje nego lani. Operativna dobit je 74 milijuna eura, odnosno 22,9 posto manja. Tele2 je do kraja rujna imao prihod od 110,8 milijuna eura ili 2,8 milijuna eura više, a operativna dobit mu je porasla s 7,9 na 14,1 milijuna eura.Prema podacima Hakoma, međutim, mobilni su operateri od početka godine zajedno izgubili 315 tisuća korisnika. Ti korisnici nisu promijenili operatera već su prestali koristiti mobilne usluge. Od rekordne 2010. do danas tako je nestalo 1,76 milijuna mobilnih korisnika.

Preostalo ih je 4,59 milijuna, a ta penetracija mobilne telefonije zasad ne pokazuje znakove oporavka.Telekom Austrija u svom je izvješću za Vipnet naveo da je u prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani izgubio 126,6 tisuća korisnika. I dalje ima visokih 1,82 milijuna mobilnih korisnika, ali prkosi krizi ponajprije zahvaljujući snažnom rastu u fiksnoj ponudi. Tele2 i dalje bilježi rast korisnika. Sad ih ima 877 tisuća. No, treće tromjesečje, tradicionalno najbolje po priljevu novih korisnika, podbacilo je. Umjesto lanjskih 50 tisuća, taj je operater privukao 33 tisuće novih korisnika.Dodatan udarac mobilnim operaterima učinila je regulativa EU, koja im je srezala prihod od veleprodajnih telefonskih cijena i međunarodnog roaminga. I to iako je u Hrvatskoj boravilo više stranih turista nego lani.

 

14milijuna

eura operativna dobit Tele2 Hrvatska za prvih devet mjeseci

Konačno, Vlada je srpnju povećala cijene RF naknada poljuljavši poslovni model za prepaid korisnike, koji čine većinu mobilnih korisnika. HT-u su troškovi zbog novog nameta skočili za 138 milijuna kuna, Vipnetu za 122, a Tele2 za 63 mil. kn godišnje. Telekom Austria u izvješću objašnjava da su svi operateri zbog toga poskupili usluge. Uslijedili su velik odljev korisnika i pokušaj operatera da ga ublaže povoljnijim mobitelima. Vipnetova uprava ipak je optimistična. U Hrvatskoj menadžment, tvrdi Telekom Austria, očekuje manji pad BDP-a nakon lanjskog pada od 1 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nestali?? ili su prestali biti korisnici mobilnih operatera-uzbunit ćete MUP, pokrenut će veliku potragu za “nestalim” korisnicima

New Report

Close