Nestalni propisi uzrok manjku ulaganja u OIE

Autor: Darko Bičak , 03. listopad 2017. u 22:00
Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba govorila je o projektima u tom gradu PETAR GLEBOV/PIXSELL

Teško poslovati kad država jednostrano mijenja pravila

Nestabilna pravna regulativa i nedostatak energetske strategije su glavni razlozi zašto u Hrvatskoj nema više ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE), a posebice u energetsku učinkovitost zgrada, rečeno je na 4. Croenergy konferenciji “Sustainable Energy Finance and Investment Summit“ koja se u organizaciji Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) održava od utorka do četvrtka u Energetskom centru Bračak u Zaboku. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik Europske federacije energetskih agencija FEDARENE, upozorio je da Hrvatskoj konstantno nedostaje kadrova koji bi omogućili snažniju primjenu energetske učinkovitosti na svim područjima.

“Ako imate situaciju da se svako malo mijenjaju nadležnosti ministarstva, a isto tako se dijelovi njihovih ovlasti razdvajaju pa spajaju u raznorazne agencije i centre, dolazite u situaciju da gdje god dođete nema kompetentnih ljudi koji znaju što treba raditi. Hrvatskoj su na raspolaganju velika sredstva iz EU fondova, posebice za energetske projekte, no bojim se da će dobar dio toga ostati neiskorišteno“, kazao je Domac.

Financijski stručnjaci se slažu da likvidnost bankarskog sektora, kako u Hrvatskoj tako i čitavoj EU, nikad nije bila veća te da kvalitetne projekte nije problem financirati po vrlo povoljnim uvjetima. No, banke, posebice one komercijalne, su sve manje zainteresirane za projekte obnovljivih izvora energije zbog stalnih promjena regulative, posebice tarifnih sustava.

“Teško je poslovati ako vi potpišete ugovor s investitorom kojem država jamči otkupnu cijenu u određenom razdoblju, a nakon toga dođe do jednostrane izmjene pravila od strane države pa niti investitor može vratiti investiciju, niti banka naplatiti kredit.

Isto tako, isplativost projekata solarnih i vjetroelektrana je relativno lako predvidjeti meteorološkom znanošću, no one u biomasi nije moguće nikako predvidjeti jer nitko ne zna hoće li Hrvatske šume isporučiti dogovorene količine drvne sječke u ugovorenom razdoblju ili ne“, požalila se Mirela Budojević iz Zagrebačke banke. Marijan Kavran iz Drvnog klastera te Toni Vidan iz Zelene akcije upozorili su da se u EU radi na novoj energetskoj strategiji obnovljivih izvora energije koja će se uvelike ticati i Hrvatske, a da naše vlasti uglavnom nisu ni upoznate o čemu se radi i kakve će to posljedice imati po našu zemlju kad se strategija donese.    

Komentirajte prvi

New Report

Close