Nepravomoćna presuda: Walter Wolf oslobođen

Autor: Poslovni.hr/H , 24. listopad 2017. u 14:56
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Poduzetnik s kanadskom adresom Walter Wolf nepravomoćno je na karlovačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe da je kao bivši vlasnik tvornice obuće KIO direktora tvrtke Ivu Maglicu poticao na zlouporabu u poslovanju te da je 2003. protupravno prisvojio 111.000 kuna stečenih od prodaje jedne KIO-ve prodavaonice u Valjevu, u Srbiji.

Obrazlažući presudu sutkinja Sanda Janković ustvrdila je da je nedvojbeno utvrđeno da je 20.000 eura od prodaje prodavaonice u Srbiji sjelo na privatni račun Waltera Wolfa, ali da je knjigovodstvenim vještačenjem također nedvojbeno utvrđeno da je nakon konverzije u kune dio novaca isplaćen radnicima, iako se za drugi dio nije moglo nedvojbeno utvrditi da je isplaćeno radnicima.

"Sud smatra da vaše poticanje na zloporabu kao kazneno djelo jednostavno nije dokazano te da je sada pokojni direktor Ivo Maglica u konačnici mogao i odbiti postupati po nalogu kojeg je smatrao protuzakonitim", rekla je sutkinja Janković i naglasila da je oslobađajuću presudu sudsko vijeće donijelo jednoglasno. Pojasnila je i da su se pritom vodili načelom da u slučaju dvojbe u utvrđene činjenice sud mora presuditi u korist okrivljenika.

Nisu utvrđeni, rekla je Janković, ni motivi zbog kojih bi okrivljenik postupao na takav način te će troškovi suđenja zbog oslobađajuće presude pasti na teret državnog proračuna.

Presuda se temelji na knjigovodstvenom vještačenju koje je pojasnila vještakinja Ljerka Živković te je nakon obrazloženja s točnim iznosima za nesporne uplate radnicima rekla da se prema spiskovima i usporedbom iznosa da sa velikom vjerojatnošću reći da je i preostali iznos od 111.000 kuna isplaćen radnicima kao naknada za prijevoz, jer zbog blokade računa tvrtke s dugom od deset milijuna kuna devet mjeseci nisu dobivali ni plaću ni naknade.

Wolf je u svojoj obrani rekao da mu je direktor Maglica predložio da se proda lokal u Valjevu i plati radnicima te dodao da on u poslovanju uvijek gleda da se prvo plate radnici, jer da je ružno kada radnik radi, a doma svojoj djeci nema za hranu te da se ne osjeća krivim i da bi u istoj situaciji opet tako postupio.

Nobilo: Suđenja nije ni trebalo biti

Njegov odvjetnik Anto Nobilo je izjavio da suđenja nije ni trebalo biti, da se on uključio u obranu 2011. kada je Wolf već dobio osuđujuću presudu s kaznom zatvora od dvije i pol godine te da je kao Karlovčanin preko društva Karlovčana u Zagrebu došao do uvida u spis stečajnog postupka KIO-a i utvrdio da postoje spiskovi radnika s isplatama, što znači da se od početka sve moglo znati jer je sve bilo u spisu stečajnog upravitelja. Žalba s fotokopijama tih spiskova dostavljena je Vrhovnom sudu i presuda je bila ukinuta i suđenje vraćeno na početak, rekao je Nobilo.

Nakon izricanja oslobađajuće presude Wolf, čije se ime tijekom ovog 13-godišnjeg suđenja nalazilo i na međunarodnim tjeralicama, je rekao da mu je sada lakše, ali da je njegovom imenu u duhanskoj industriji i drugdje nanesena šteta.

"Bojim se da će sada biti frka. British American Tobacco (BAT) vjerojatno će tužiti Hrvatsku jer oni trebaju očistiti ime, trade mark Walter Wolf ili će osobno tužiti suca", rekao je Wolf. Nobilo je dodao da trade mark ima financijsku težinu te da je duhanska industrija zbog ovog pretrpjela financijsku štetu.

Na novinarsko pitanje hoće li zbog Patrije tužiti i Sloveniju Wolf je odgovorio potvrdno. "To 100 posto, čekam samo da se riješi i ovo, jer tamo sam čist. Tužit ćemo Sloveniju za 100 milijuna dolara, jer kako ja mogu platiti Janšu kad ga nikada do suda u životu nisam vidio. Mene balkanska politika ne interesira, ja idem s poslom, kad se dobra lova zaradi i s vragom, nije važno lijevo, desno, što vi tu igrate tu", rekao je Wolf.

Dodaje kroz smijeh da mu je najveća uvreda što mu se tu sudi za 20.000 eura, da mu se rugaju da je budala, da ne zna ukrasti više, a da je u Formuli 1 čak 85 ljudi plaćao milijun dolara mjesečno. Wolf je suđenje pratio na hrvatskom jeziku te je i izjave novinarima dao na tečnom hrvatskom.

Zamjenik županijske državne odvjetnice Zdravko Car najavio je žalbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close