Nepravilnosti u bolničkim plaćama

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2018. u 21:59
Zdravstvenim ustanovama novca kronično nedostaje/Marijan Sušenj/PIXSELL

Ustanove i dalje ‘boluju’ od prevelikih rashoda.

Od 49 zdravstvenih ustanova obuhvaćenih revizijom, manjak prihoda i primitaka za 2016. iskazalo je njih 35, višak prihoda i primitaka 14, a Državna je revizija utvrdila nepravilnosti i propuste u području rashoda za zaposlene, za lijekove i medicinski potrošni materijal i u visini rashoda.

U Hrvatskoj djeluje 68 zdravstvenih ustanova, a rashodi i izdaci njih 49 obuhvaćenih revizijom iznosili su 12 milijardi kuna.

Obveze na kraju 2016. bile su 4,8 milijardi kuna te su u odnosu na 2015. bile veće za 13,2%.

Državna revizija navodi kako problemi zbog nedostatka sredstava i nelikvidnosti traju godinama, a povremeno se u državnom proračunu osiguravaju dodatna sredstva da se problemi ublaže.

Time nisu riješena pitanja nedostatka novca i potrebe uspostavljanja racionalnog i stabilnog poslovanja. Utvrđeno je kako najviše izdataka odlazi na plaće te na lijekove i medicinski potrošni materijal, koji čine 81,4% svih rashoda.

No, utvrđeno je i kako je u gotovo svim ustanovama veći broj zaposlenika ostvario više od 180 prekovremenih sati godišnje. Kako su pojedini ostvarili i više od 2800 prekovremenih, dio njih pokrenuo je sudske postupke jer im se na te  sate nisu obračunavali dodaci za posebne uvjete rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close