Nepokretnoj djeci omogućavaju da komuniciraju i pohađaju nastavu

E-Glas tim nastao je pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci E-Glas tim nastao je pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci

Sve je počelo sa Servusom, pametnim sustavom upravljanja kućom pomoću govora za osobe koje ne mogu koristiti ruke.

Tehnologija se integrirala duboko u naše živote te je dan bez nje gotovo nezamisliv.

Kao akterima svakodnevice tehnologija nam olakšava kretanje kroz svakodnevicu, a još intenzivniju dodanu vrijednost ima za osobe s invaliditetom kojima unaprjeđuje kvalitetu života. Vodeći se upravo tom pretpostavkom Miroslav Vrankić, profesor s Tehničkog fakulteta u Rijeci, pokrenuo je tvrtku E-glas, čija su niša upravo tehnologije usmjerene na poboljšanja svakodnevice osobe s invaliditetom. "Moja motivacija je bila spojiti moja tehnička znanja s idealom pomaganja drugima. Oduvijek sam volio tehniku, tehnika je moja struka, ali oduvijek sam volio i pomagati", započeo je Vrankić. Tako je nastao Servus - sustav upravljanja kućom pomoću govora za osobe koje ne mogu koristiti svoje ruke.  

Pisanje pogledom na ekran
"Servus je bio i zamišljen kao sustav pametnog doma koji razgovara s korisnikom. Samim time osoba koja je paralizirana može upravljati svojom okolinom bez da se mora kretati. Potrebno je samo izgovoriti naredbu i dogodit će se željena radnja", objasnio je Vrankić. Kada je prototip sustava bio razvijen logičan korak je bio osnivanje tvrtke koja će moći pružati podršku korisnicima Servusa. E-Glas je nastao pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci i to je bila prva tvrtka koja ušla u StepRi program inkubacije. "Naša tvrtka od samih je početaka vezana je za Tehnički fakultet i Sveučilište u Rijeci i mislim da nam je to velika prednost", rekao je ovaj profesor.

 

5 svjetskih

jezika ima programski paket ABC Maestro koji omogućava svladavanje čitanja, pisanja i tipkanja na računalu

Osim Servusa, razvijen je i komunikator Serwantess namijenjen osobama s amiotrofičnom lateralnom sklerozom. Osobe s ALS-om, dijagnoze koju je imao i znanstvenik Stephen Hawking, ne mogu se služiti rukama te im ovaj softver omogućuje da komuniciraju samo koristeći pogled, a softver izgovara sve što se napiše pogledom na ekranu. "Serwantess je brend koji smo koristili za globalno tržište, a Serwantess komunikator razvili smo u suradnji s udrugom Neuron", kazao je Vrankić objašnjavajući kako postoje i drugi komunikatori, no specifična ciljna skupina Serwantessa su upravo osobe oboljele od ALS-a. Stalni napredak tehnologije rezultira sa sve više konkurencije, no bilo bi loše, kaže Vrankić, kada bi stvari stajale na mjestu.

"Našu prednost vidim u velikom iskustvu koje smo stekli u zadnjih 10 godina koliko postoji E-Glas i koje nam omogućava razvoj novih proizvoda iz područja asistivne tehnologije koji će još bolje koristiti osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju", dodaje Vrankić. Upravo kada je riječ o djeci i djeci teškoćama u razvoju, tu bi asistivna tehnologija u kontekstu održavanja nastave mogla bi igrati važnu ulogu. Inkluzija je pojam s kojim se sve češće susrećemo, a upravo zahvaljujući njoj u razredima se sve češće nalaze i djeca s teškoćama u razvoju. "To je za neke veliki izazov, ali u isto vrijeme i veliko bogatstvo. Asistivna tehnologija tu može jako puno pomoći. Naprimjer, dijete koje ima poteškoća s finom motorikom i ne može pisati olovkom, može koristiti specijalnu tipkovnicu s velikim tipkama koja mu omogućava pisanje", rekao je Vrankić.

U zadnjih nekoliko godina Vrankić je s tvrtkom E-glas imao priliku pomoći i djeci koja su bila gotovo potpuno nepokretna i koja nisu mogla govoriti.  "Zahvaljujući uređaju koji se zove Tobii Komunikator, djeca mogu komunicirati u svome razredu i pisati samo uz pomoć pokreta svog oka. Dakle, dijete samo mora pogledati simbol, riječ ili slovo na ekranu da bi se to i izgovorilo i napisalo. Samim time, djeca za koju je bilo pred nekoliko godina nezamislivo da pohađaju nastavu samo postaju ravnopravni sudionici školskog sustava", nadovezao se Vrankić. Osim ova dva uređaja, razvili su i programski paket ABC Maestro koji omogućava svladavanje čitanja, pisanja i tipkanja na računalu koji je, ističe, jako dobro prihvaćen u vrtićima i školama.

 

Vrankić

Interesa za proizvodima ima i izvan Hrvatske tako da izvoz polako, ali sigurno raste.

Koristi svoj djeci, a trenutno u E-glasu rade i na dopuni cijelog softversko-hardverskog paketa za disleksiju koji su pripremili baš imajući u vidu škole kao primarne korisnike. Ovaj paket radi na 5 jezika, a krajem 2018. počela je prodaja i u Engleskoj i Nizozemskoj. U napretku tvrtke važnu ulogu igra i jedno poznato ime, a to je Nenad Bakić, Hrvat koji potiče STEM revoluciju u našem obrazovnom sustavu. "Upoznali smo se kad se on uključio kao podupiratelj naše crowdfunding kampanje za Serwantess. Kasnije se odlučio i značajnije uključiti te je postao i investitor tako da je sada i suvlasnik E-Glasa. Gospodin Bakić nam je velika pomoć se samo kao investitor nego i kao savjetnik u raznim poslovnim odlukama, na putu daljnjeg rasta i razvoja E-Glasa", istaknuo je Vrankić.

Šire područje primjene
Asistivne tehnologije mjesta imaju i u studentskim klupama, a profesor kroz nastavu pokušava pobuditi interes za ovu temu. "Na Tehničkom fakultetu u Rijeci uveo sam prije više godina kolegij Asistivna tehnologija gdje studenti uče o primjeni moderne tehnologije u svrhu pomaganja osobama s invaliditetom. Ovdje koristimo tzv. service learning, učenje kroz pomaganje u zajednici gdje studenti besplatno pomažu osobama s invaliditetom i samim time jako puno uče", rekao je Vrankić.

Iz svega ovoga nastala je, s ciljem širenja praktičnih znanja o asistivnoj tehnologiji, ATAAC konferencija. Održava se u listopadu u Zagrebu i u ove četiri godine postojanja postala je jedna od najvećih konferencija o asistivnoj tehnologiji u svijetu. "Prošle godine imali smo čak 1500 registriranih sudionika konferencije iz svih dijelova svijeta. Konferencija je namijenjena svima onima koji rade s asistivnom tehnologijom  ali i svima onima koje je osobno koriste", napomenuo je Vrankić.

"Misija E-Glasa i dalje ostaje pomaganje osobama s invaliditetom. I dalje se bavimo i želimo baviti razvojem i distribucijom pomagala za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Ono što se kod nas događa je da pronalazimo sve šire primjene asistivne tehnologije, a istovremeno se naš razvoj i se sve više fokusira na djecu s teškoćama u razvoju i na škole i vrtiće. Pored toga, sve više interesa za naša proizvode javlja se i izvan Hrvatske tako da naš izvoz naših proizvoda polako, ali sigurno raste", zaključio je Vrankić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve