Nenaplativ 41 mil. kn duga za rušenja nelegalne gradnje

Autor: Jadranka Dozan , 16. lipanj 2019. u 22:00
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Čak 36 mil. kuna potraživanja je od prije 2015., a MGPU nije provelo ispravke vrijednosti.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u s koncem 2018. evidentiralo je 42,7 milijuna kuna potraživanja od izvršenika za uklanjanje nezakonito  izgrađenih građevina te 6,7 milijuna za novčane kazne.

Tih je 49,4 mil. kuna u cijelosti dospjeli dug, i to najvećim dijelom dulje od godinu dana, što upućuje na očit problem naplativosti. Državna revizija navodi da se na dug dospio do jedne godine odnosi 3,76 milijuna, od jedne do tri godine 9,55 milijuna, a čak 36,14 milijuna su potraživanja dospjela duže od tri godine, odnosno nastala još prije 2015.

U potonje dvije skupine razvidno je da je upitna naplata pa su državni revizori resoru ministra Predraga Štromara prigovorili što nije proveo odgovarajuće ispravke vrijednosti u iznosu 40,9 milijuna, a time je MGPU za taj iznos precijenio tzv. vlastite izvore. U Ministarstvu su prihvatili prigovor, ali pravdaju se nemogućnošću utvrđivanja točnih iznosa potraživanja na određeni datum zbog (ne)pravomoćnosti rješenja, ovrha u tijeku, stanja predmeta u DORH-u i slično.

Za izvršenje inspekcijskih rješenja o uklanjanju nelegalnih građevina lani je iskazano 4,42 mil. Kuna rashoda, no izvoditelj nije obračunavao radove u ugovorenom roku pa se tako gotovo pola iznosa rashoda u izvješću za 2018. odnosi na radove obavljene u 2017. a dio radova obavljenih još u ožujku 2018. završilo je u rashodima za 2019. MGPU je dobilo uvjetno mišljenje državne revizije i zbog prekoračenja rashoda za naknade po ugovorima o djelu. Za to je lani izdvojeno 2 mil. kuna ili više nego duplo u odnosu na 2018.

Lani su oni zaključeni s 45 vanjskih suradnika, i to većim dijelom za poslove državnih službenika iz redovne djelatnosti Ministarstva. Zakon o državnim službenicima izdatke po ugovorima o djelu ograničava na 2% sredstava za osnove plaće s doprinosima, a kako je u MGPU za plaće bilo predviđeno 57,24 mil. kuna naknade po ugovorima o djelu čine 3,5% sredstava za osnovne plaće s doprinosima za 352 zaposlenika na početku i 397 na kraju godine. U Ministarstvu tvrde da su ove godine smanjili broj ugovora o djelu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close