Nemšić: ‘Tužan sam što napuštam Telekom Austriju’

Autor: Bernard Ivezić , 02. ožujak 2009. u 22:00

Jedan od najuspješnijih hrvatskih menadžera u inozemstvu, čelnik Telekoma Austrije, Boris Nemšić 2. travnja prelazi u ruski Vimpelcom

Nemšić će postati glavni izvršni direktor drugog po veličini mobilnog operatera u Rusiji, Vimpelcoma, kojim se na burzi u New Yorku trguje pod oznakom VIP.To je prva ruska kompanija koja je nakon podizanja željezne zavjese izlistala svoje dionice na njujorškoj burzi, ima 57,8 milijuna korisnika, godišnji promet veći od sedam milijardi dolara, a lani ju je Financial Times uvrstio na popis 500 najvećih na svijetu.

Iako su Telekom Austrija i Vimpelcom izravni konkurenti u Bjelorusiji, nagađa se da je za Nemšićev odlazak presudila GSMA veza. Naime, sadašnji glavni izvršni direktor i generalni direktor Vimpelcoma, Alexander Izosimov, ujedno je član uprave svjetskog udruženja mobilnih operatera (GSMA) koje je prije dva tjedna organiziralo godišnju konferenciju u Barceloni. Nemšić, koji je također član uprave udruge GSMA, upravo je susret u Barceloni iskoristio kako bi se pohvalio da je Telekom Austrija, koja je gotovo dvostruko manja kompanija od Vimpelcoma, ipak značajan igrač po broju korisnika, odnosno da je dosegla njih 18 milijuna.“Čast mi je pridružiti se Vimpelcomu, jer je riječ o kompaniji koja ima nevjerojatno uzbudljivu povijest i iznimno snažnu tržišnu marku Beeline. No, iako sam uzbuđen svojom novom funkcijom tužan sam što napuštam Telekom Austrije. Ta je kompanije imala središnju ulogu u mom životu posljednjih 12 godina”, izjavio je Nemšić. Vimpelcom, inače, posluje u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Armeniji i Gruziji. Svoj strelovit uspon Boris Nemšić je započeo kao čelnik Vipneta, koji je u 100-postotnom vlasništvu Telekoma Austrije. U Hrvatskoj se 1997. izborio za drugu GSM koncesiju, a godinu kasnije kao predsjednik uprave novog mobilnog operatera Vipneta, skraćeno Vipa, predstavio je poslovni model koji se temelji na prepaidu. Ta poslovna inovacija Vipu je omogućila strelovit rast, a taj je poslovni uspjeh Nemšića 2000. pogurao na funkciju predsjednika Uprave Mobilkoma, a zatim cijelog Telekoma Austrije.Nemšić tvrdi da je danas Telekom Austrija vrlo snažan telekomunikacijski igrač u srednjoj i istočnoj Europi. Posebno hvali snažan rast mobilnog dijela kompanije u prošloj godini te, kako kaže, prve pozitivne pomake u fiksnim komunikacijama unazad 12 godina. Analitičari JP Morgana istiću da Nemšićev iznenadan odlazak nije izazvao kontroverze.

Tumače da je Vimpelcom znatno veća kompanija, s bržim rastom i fokusom isključivo na mobilne komunikacije što su sve stvari koje su ga mogle samo pozitivno motivirati. Dodatan poticaj, smatraju u JP Morganu, Nemšiću je dao največi problem Telekoma Austrije – nemogućnost da smanji broj zaposlenih u fiksnim telekomunikacijama u Austriji zbog čega trpi dobit kompanije.Telekom Austrije je na domaćem tržištu u sličnoj situaciji kao grupa T-HT u Hrvatskoj. Sve snažnija konkurencija i odljev korisnika iz fiksnih u mobilne usluge natjerale su upravu da uz optimizaciju poslovanja pribjegnu smanjivanju radne snage, njih 2500 u iduće dvije do tri godine. Tehnički ih ne mogu otpustiti, jer imaju status javnih službenika, pa je Telekom Austrije rezervirao čak 632 milijuna eura, smanjivši operativnu dobit krajem 2008., i poslao prvih 800 zaposlenika kući na plaćeni odmor “do odlaska u mirovinu”. Daljnje korake uprava je najavila rješavati sa sindikatom, a u javnost su procurile i snimljene izjave jednog od članova uprave kako će mobbingom prisiliti dio zaposlenih da napuste tvrtku. Dio analitičara smatra da je odlazak Nemšića najava privatizacije 27 posto državnog udjela u Telekomu Austrije. Nemšićev nasljednik trebao bi biti poznat idućih dana, a ne očekuje se da će imati posljedica na lokalne operacije poput Vipneta u Hrvatskoj.

Usporedba rezultata

Telekom Austrija
prihod 5,17 milijardi eura
EBITDA 1,93 milijarde eura
18 milijuna korisnika
Austrija, Slovenija, Lihtenštajn, Hrvatska, Bugarska, Srbija, Makedonija i Bjelorusija

Vimpelcom
prihod 7,5 milijardi dolara (1-9.2008.)
EBITDA 3,7 milijardi dolara (1-9.2008.)
57,8 milijuna korisnika
operacije u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Armeniji i Gruziji

Komentirajte prvi

New Report

Close