Nema više isplaćivanja keša na ruke za čišćenje snijega

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2015. u 10:24
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Zimska služba u Pregradi doživjela je ove sezone korjenite promjene. Nakon što su taj posao desetljećima radili privatni koncesionari, Grad je u prosincu organizaciju zimske službe, odnosno čišćenje svih gradskih cesta, povjerio gradskom komunalnom poduzeću Niskogradnji.

Zimska služba u Pregradi doživjela je ove sezone korjenite promjene. Nakon što su taj posao desetljećima radili privatni koncesionari, Grad je u prosincu organizaciju zimske službe, odnosno čišćenje svih gradskih cesta, povjerio gradskom komunalnom poduzeću Niskogradnji.

– Tri su glavna razlog zbog kojih smo se za to odlučili. I dok se dosad čistilo 117,7 kilometara cesta (53,2 km makadama i 64,5 km asfaltiranih dionica), Niskogradnja čisti svih 190,7 kilometara pregradskih cesta (96,8 km makadamskih i 93,9 km asfaltiranih). Drugi je razlog taj što time dobivamo da se čisti prilaz do svakog, ama baš svakog stambenog objekta. I treće, više nema plaćanja kešom na ruke, što je bivša HDZ-ova gradonačelnica promemorijom iz 2009. omogućila onima koji su taj posao odrađivali za koncesionara. Reda mora biti i sve se sada isplaćuje preko računa – kazao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

Niskogradnja je za postojeće radne strojeve, među kojima su multifunkcionani traktor i terex kombininirani stroj, odmah nabavila dvije ralice i posipač mješavine agregata i soli te lance za sve kotače za te radne strojeve u vrijednosti 90.000 kuna, a prema riječima direktora Zlatka Kantocija, već je otplaćena prva godina leasinga za taj noviji multifunkcionalni traktor, čija je vrijednost 310.000 kuna bez PDV-a.

– Ovisno o potrebi, u planu su i nove investicije u opremu. Čišćenje su osim našeg poduzeća radili i kooperanti koji su zadovoljili tehničke uvjete javnog poziva – ističe direktor Kantoci, naglašavajući transparentnost.

Za vođenje zimske službe zadužen je Davorin Drenški iz Niskogradnje, koji ističe da je prvi korak bila izrada prioritetnog plan čišćenja, pa su tako u prvoj grupi centar grada i prilazi važnim objektima poput domu zdravlja, policiji, školi, vrtiću i drugim objektima od društvene važnosti. U ceste druge grupe spadaju sve ostale lokalne ceste koje su asfaltirane, a treća grupa odnosi se na makadamske ceste.

– Za ceste prve i druge grupe interveniramo kod visine snijega 10 cm, a treće grupe 15 cm i ako je promet moguć vozilima koja imaju zimsku opremu. Planom je određeno da se radovi na osiguranju prohodnosti moraju dovršiti u roku od pet sati u nizinskom odnosno osam sati u brdskom (planinskom) području, računajući od trenutka prestanka padalina, a na ostalim lokalnim cestama prohodnost se mora osigurati najkasnije u roku dvadeset četiri sata od trenutka prestanka padalina – objašnjava Dreniški.

Prvo čišćenje, u nedjelju prvoga kruga izbora, bilo je pravo vatreno krštenje za Niskogradnju jer je 20 sati snijeg padao neprekidno. Niskogradnja je čistila područje Pregrade, Pregrada Vrha i dijela Cigrovca, dok su kooperanti bili zaduženi za ostale mjesne odbore.

– Sve ceste su prijeđene dvaput, a neke i dodatno. Ralicama je ukupno prijeđeno 473,03 km, kamenim agregatom i soli posipano je 243,72 km te su uređena parkirališta. Od materijala ukupno je utrošeno 125 tona kamenog agregata 4-8 mm te 33 tone soli – zaključuje direktor Niskogradnje Zlatko Kantoci i dodaje da je Niskogradnja spremna za dalje intervencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close