Nema uspješne strategije ako su iza nje nesposobni ljudi

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2013. u 13:25
Marijan Ožanić, Tehnološki park Zagreb

Treba najboljima pružiti svu logističku podršku na tržištu, da budu još bolji, da rastu i zapošljavaju.

Negativna kadrovska selekcija kao tumor je zahvatila cijelo društvo i uništila Hrvatsku i njezin kreativni, znanstveni, poslovni  i poduzetnički potencijal.

Govore se fraze o društvu znanja, a više se ne zna niti što su inovacije, što je razvoj, što je proizvodnja, što je industrija, što je poduzetništvo, a još manje što je gospodarstvo  temeljeno na znanju. I to je ključ hrvatskih problema koje treba riješiti sada, kako bismo uopće mogli razmišljati o 2020. Najvažniji cilj koji mene zanima je društvo u kojem će sretno živjeti moja djeca i unuci (koliko god to utopistički zvučalo) i sva današnja mlada generacija koja sada pred sobom ne vidi nikakve šanse i boji se za svoju budućnost. Nema te strategije, programa i cilja kojeg mogu realizirati nesposobni i nekompetentni ljudi. Da bismo osigurali rast – pametan i održiv, moramo stvarati jako gospodarstvo i mnogo novih radnih mjesta. Nova radna mjesta možemo otvarati samo u industriji i poduzetništvu koji moraju proizvoditi inovativne proizvode, konkurentne na svjetskom tržištu. Na žalost, u tom smjeru ne idemo.

Priča o izboru strateških prioriteta nema smisla. Ljudska kreativnost i poduzetnički duh teško se mogu usmjeravati i programirati. Treba najboljima pružiti svu logističku podršku na tržištu, da budu još bolji, da rastu i zapošljavaju. A istodobno  pokrenuti široku akciju poticanja razvoja poduzetništva kroz otvaranje mnogo novih poduzeća, provoditi selekciju, pružati podršku najboljima i stvarati nove pobjednike na tržištu. To je dug i složen proces i to treba znati raditi. Nadao sam se da će nas kriza natjerati da počnemo provoditi drastične promjene na svim područjima i stvorimo novo društvo temeljeno na znanju. Tu novac iz Europske unije igra malu ulogu. Na žalost, ništa se nije promijenilo jer je mnogima ovako jako dobro.

Komentirajte prvi

New Report

Close