Nema straha od divljanja ‘švicarca’ bar još 2 godine

Autor: Agencija VLM , 20. kolovoz 2014. u 14:50
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Više od tri četvrtine anketiranih analitičara u Bloombergovu istraživanju reklo je da očekuje “fiksirani” tečaj.

Još dvije godine nema straha od divljanja švicarskog franka, doduše, u odnosu na – euro. Naime, iz tečajne politike Središnje banke Švicarske (SNB), vodeći analitičari koje je Bloomberg anketirao zaključuju da će najmanje do 2016. nastaviti održavati tečaj na 1,2 franka za euro.

To će biti švicarski obol mjerama za oporavak eurozone. Usto, čelnik SNB-a Thomas Jordan u intervjuu magazinu Die Weltwoche izjavio je da tečaj neće mijenjati u “doglednoj budućnosti”. Više od tri četvrtine anketiranih analitičara u mjesečnom istraživanju Bloomberga izjasnilo se da barem sljedeće dvije godine očekuju “fiksirani” tečaj valute koja služi kao sigurna zona za sklanjanje imovine u ekonomskim krizama. Rijetki smatraju da će se promjena tečaja, definiranog prije tri godine, dogoditi ranije, 2015.

No, u prilog prevladavajućem mišljenju ide i politika Europske središnje banke čiji čelnik Mario Draghi drži kamatnu stopu na rekordno niskim razinama već dulje vrijeme i još je ne namjerava podizati. Dokle god ECB ne diže kamatnu stopu, ni SNB neće mijenjati tečajnu politiku – vjeruje David Marmet, ekonomski analitičar Zürcher Kantonalbank. Dok 39 posto anketiranih smatra da će se promjena dogoditi najranije u 2016., 44 posto analitičara ne vjeruje da će se tečaj franka, zbog sporog oporavka eurozone, mijenjati prije 2017. Premda HNB nema utjecaja na tečaj franka, nego brani isključivo tečaj kune u odnosu na euro, ovakav trend smanjuje i rizik da će hrvatski dužnici u franku imati tečajnih briga.

Komentirajte prvi

New Report

Close