Nema predaha za sezonce, Austrija treba 30.000 radnika, evo što se traži

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2016. u 08:54
FOTO: Thinkstock

Hrvatski radnici za zapošljavanje u Austriji trebaju ishoditi radnu dozvolu.

Kraj rujna za većinu Slavonaca koji su radili na sezonskim poslovima u turizmu znak je za istek ugovora i povratak kući. Neki će s ušteđevinom pokušati “dogurati” do idućeg Uskrsa i ponovnog povratka na Jadran, neki se uzdaju i na pravo na novčanu naknadu s HZZ-a.

No, dio njih će i dalje u potragu za novim radnim izazovima. Odnosno ljetnu sezonu produžiti na sezonu zimskog turizma. Primjerice u Austriji. Ali hrvatski radnici sve do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada te je potrebno za zapošljavanje ishoditi radnu dozvolu. Kako zbog obujma posla ondje manjka radnika, a upravo su traženi ugostiteljski radnici – kuhari, konobari i sobarice, ishođenje radne dozvole ne bi trebao biti problem.

Prema dostupnim podacima austrijski hoteli i restorani svake sezone trebaju oko 30 tisuća radnika, a velik dio njih upravo dolazi iz inozemstva, piše Glas Slavonije.

Posredovanje pri zapošljavanju radnika u Austriji osnovna je djelatnost tvrtke Euro Career iz istarskih Banjola.

"Posredujemo u zapošljavanju kvalitetnog kadra za kvalitetnog poslodavca. Idemo na kvalitetu, ne kvantitetu, što nam je i danas jako važno, jer radimo s hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i u konačnici da budemo zadovoljni i mi kao agencija",  pojašnjava Aleksandra Bertelt iz ove tvrtke.

Prema iskustvima ranijeg posredovanja, poslodavac za većinu radnika osigurava smještaj i hranu.

"Posredujemo za radnike tijekom zimske, tako i tijekom ljetne sezone, ali i u objekte koji rade tijekom cijele godine, dakle pri zapošljavanju na neodređeno. Inače radimo s poslodavcima na području Vorarlberga i Tirola – kaže Bertelt te napominje kako je poznavanje njemačkog jezika važan uvjet za dobivanje posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close