Nema pravih uvjeta za daljnji razvoj turizma

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 11. veljača 2018. u 21:59
Ronald Korotaj, predsjednik Udruženja hotelijera pri HGK/Petar Glebov/PIXSELL

Naš smještaj prodajemo na stranom tržištu i moramo imati usporedive cijene.

Predsjednik Udruženja hotelijera HGK Ronald Korotaj govori o analizi utjecaja PDV-a na konkurentnost turizma.

Zašto je smanjenje stope PDV-a u turizmu ekonomski opravdana mjera?
PDV ne plaća hotelijerstvo već gosti koje zanima samo konačna cijena. Većina gostiju dolazi iz inozemstva i zemalja gdje je stopa PDV-a u turizmu oko 10%. Naš proizvod, smještaj, prodajemo na stranom tržištu i moramo imati usporedive cijene. 

Što se tiče drugih olakšica, poput onih za sezonce, koliko ste njima zadovoljni?
Riječ je o pozitivnom pomaku i dokazu da se može te da postoji jedna razina razumijevanja. Pokazali smo da nije cilj novac zadržati za sebe nego ga preusmjeriti u materijalna prava radnika. Nastoji se smanjiti odlazak radne snage iz Hrvatske.

U kojoj su fazi pregovori s Vladom i ministarstvima? 
Postoje kontinuirani razgovori. Teme se znaju mijenjati po prioritetima. Postoji osjećaj da nismo toliko razvijen sustav koji se mijenja kad mu je dobro, već se mora dogoditi nešto loše da bismo krenuli mijenjati. Zbog toga lijepa slika turizma koja se bazira na noćenjima, a ne na stvarnim rezultatima daje privid da je sve u redu i da nema argumenata za promjenu stavova. Naša su očekivanja pozitivna i ne vjerujemo da će se dogoditi preko noći, ali argumenti su ozbiljni i na našoj strani. Pitanje je zašto zemlje koje prednjače u turizmu imaju odgovarajuće uvjete za daljnji razvoj, a Hrvatska ne.

Komentirajte prvi

New Report

Close