‘Nema naznaka oporavka, opet kvartalna stagnacija’

Autor: Poslovni dnevnik , 09. prosinac 2014. u 21:59
Indeks EIZ-a u listopadu neznatno pao/Thinkstock

Indeks EIZ-a u listopadu neznatno pao.

Vrijednost CEIZ indeksa u listopadu je u odnosu na rujan neznatno pala, što znači da zasad nema indikacija o ekonomskom oporavku, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb.

Koincidentni ekonomski indikator CEIZ bilježi pad vrijednosti od 0,12 indeksnih bodova u odnosu na mjesec prije."Vrijednost CEIZ indeksa od početka drugog tromjesečja oscilira oko nule, ne iskazujući pritom izraženi trend rasta ili pada. Budući da je u istom razdoblju desezonirani BDP zabilježio vrlo male negativne (gotovo beznačajne) tromjesečne promjene, možemo zaključiti da kretanje i CEIZ indeksa i BDP-a upućuje na stagnaciju gospodarstva u navedena dva tromjesečja.

Isti uzorak nastavio se i u prvom mjesecu četvrtog tromjesečja. CEIZ indeks je tako u listopadu zabilježio blagi mjesečni pad vrijednosti, što znači da zasad nema indikacija o ekonomskom oporavku, već se može očekivati da će zadnje tromjesečje obilježiti ista stagnantna gospodarska kretanja koja su obilježila prethodna dva tromjesečja", procjenjuju analitičari Ekonomskog instituta.CEIZ indeks sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, pa nosioci ekonomskih politika mogu pravodobno pratiti gospodarska kretanja, napominju s Ekonomskog instituta.

Komentirajte prvi

New Report

Close