Nema nas manje nego 2001., već je promijenjena statistička metoda

Autor: Josipa Ban,VLM , 29. lipanj 2011. u 22:00

Popisano je 2,257.515 stambenih jedinica, što je 20 posto više nego 2001., a najviše ih je u proteklih deset godina izgrađeno u Zagrebu i to 72.421

Državni zavod za statistiku (DZS) predstavio je prve preliminarne rezultate popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2011. godine. Prema njima je Hrvatska 31. ožujka 2011. imala 4,290.612 stanovnika, 1,535.635 kućanstava i 2,257.515 stambenih jedinica. “Ako bismo usporedili rezultate popisa 2001. i 2011. godine, uočili bismo znatan pad ukupnog broja stanovnika 2011. No on je prividan i posljedica je nove definicije ukupnog stanovništva koja se koristila u popisu ove godine. Prema tome ukupan broj stanovnika je gotovo na istoj razini kao i 2001.”, rekao je Ivan Kovač, ravnatelj DZS-a.

Nova definicija
Prema novoj definiciji 4,456.096 ukupno popisanih osoba ne čini ukupan broj stanovnika jer taj broj ne uključuje: osobe s prebivalištem u naselju popisa odsutne godinu i duže, koje se u naselje ne vraćaju tjedno; osobe koje privremeno borave u naselju popisa kraće od godinu dana te osobe koje privremeno borave u naselju popisa, a u mjesto stanovanja se vraćaju tjedno. Prema broju stanovnika po županijama najviše ih je u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najmanje u Ličko-senjskoj i Požeško-slavonskoj županija. Polovica stanovništva RH živi u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Izuzmemo li Zagreb, u kojem živi 18% stanovnika Hrvatske, grad s najvećim brojem stanovnika je Split koji ima 178.192 stanovnika. Više od 100.000 stanovnika imaju još Rijeka i Osijek. Od popisanih kućanstava privatnih je 1,534.148, a institucionalnih 1487. Popisano je 2,257.515 stambenih jedinica, što je 20% više nego 2001., a 85% čine stanovi za stalno stanovanje, a 15% koristi se za odmor i rekreaciju. Najviše stambenih jedinica u proteklih 10 godina izgrađeno je u Zagrebu – 72.421. Pri izradi u rezultate nisu uključeni svi kriteriji prema kojima se izračunava ukupan broj stanovnika. Tako nije uzet u obzir kriterij namjere prisutnosti, odnosno odsutnosti u mjestu stanovanja, a tek slijedi detaljna obrada podataka pa su stoga ovi rezultati podložni promjenama. Inače, na popisu stanovništva bilo je angažirano više od 17.000 sudionika, a provodio se od 1. do 28. travnja 2011.

Konačni rezultati tek 2012.
Konačni rezultati bit će objavljeni početkom iduće godine. Podaci s ovog popisa ne mogu se neposredno uspoređivati s onima iz 2001. jer je došlo do promjene u statističkoj definiciji ukupnog stanovništva. Razlika je u tome što su popisom 2011. uključene osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, a borave izvan nje godinu i duže, a vraćaju se tjedno u prebivalište, dok je popis 2001. uključivao i osobe koje su se u svoje boravište vraćale rjeđe.

Ljuta premijerka

‘Vlada je platila popis pa smo ga prvi trebali dobiti’
Premijerka Jadranka Kosor jučer je odbila prokomentirati preliminarne podatke popisa stanovništva. Činjenica da njoj, odnosno Banskim dvorima nisu uručeni prije nego su predstavljeni javnosti čak ju je i naljutila. “Vlada je platila popis i bilo je očekivano da prvo mi dobijemo rezultate”, rekla je premijerka nakon svečanoj akademiji Hrvatske obrtničke komore u zagrebačkom HNK.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ženska naučena.MORH da za kikiriki stan,Sanader joj preda predsjedničko mjesto u vladi.Sanader da predsjedničko mjesto u HDZ-u i sad neki frajer joj neda podatke sa popisa stanovništva i još to sam objavi.Ovo nije bio popis stanovništva jer to sami priznaju nemaju sa čime usporediti od 2001,več popis stanova i vjernika kako bi nas mogli u budučnosti guliti još jače.Spržili NAŠU lovu i još se k tome bahate.

Gospodjo Kosor,

Vlada nije platila popis. Vlada ne proizvodi nista, ne stvara nikakvu vrijednost i nema cime platiti popis. Popis su platili gradjani Hrvatske. Prema tome nema nikakvog razloga zbog cega bi rezultati trebali biti prestavljeni prije Vladi nego javnosti. Sav novac kojim vi raspolazete, kojim kupujete glasove, koji rasipate i koji kradete nije vas nego gradana RH. Kada bi politicari to imali na umu siguran sam da bi Hrvatska bila prosperitetnija i pravednija zemlja.

New Report

Close