Nema kraja zaprekama – nakon kulturnog dobra Končar se mora boriti i s pomorskim

Autor: Marija Crnjak , 03. rujan 2012. u 12:25

Trebali su već biti dogovoreni detalji ugovora o koncesiji, no investitor još nije ni pozvan na sastanak u Ministarstvo kulture

Danku Končaru sve je jasnije da ove jeseni neće moći početi graditi marinu i hotel s popratnim sadržajima na lokaciji Sveta Katarina-Monumenti, za što mu je prije skoro pola godine Vlada dala koncesiju kako bi se konačno počeo realizirati dugoočekivani projekt Brijuni Rivijera. Prvo, ne nazire se kraj administrativne procedure koja je pokrenuta pošto su vojni objekti na Monumentima, nedugo po donošenju odluke Vlade o koncesiji, iznenada proglašeni kulturnim dobrom.

Također, dok čeka da se pokrenu stvari u Ministarstvu kulture, novo iznenađenje investitor je dobio u Ministarstvu graditeljstva u kojem su mu na nedavnom sastanku poručili da najvjerojatnije neće moći graditi predviđeni hotel jer se tamošnje zgrade bivših vojarni nalaze na pomorskom dobru, doznajemo od Gorana Veljovića, opunomoćenog odvjetnika Končarove tvrtke Kermas Vod Četiri koja je dobila pravo na koncesiju.“Pojasnili su nam da se postojeća zgrada nalazi u zoni zaštićenog obalnog pojasa te se prema sadašnjoj prostornoj dokumentaciji ne može graditi hotel, već se postojeći objekt tek smije privesti namjeni. Drugim riječima, investitor ne može graditi hotel, ali bi valjda mogao izgraditi vojarnu?!”, ispričao nam je odvjetnik Veljović koji je izgleda u potpunosti preuzeo brigu oko projekta. Naime, kad smo se o provedbi ulaganja raspitivali kod Nenada Končara, sina Danka Končara i direktora Jadranskih ulaganja, upućeni smo na odvjetnika Veljovića jer Končar nije bio upućen u nove detalje priče. Veljović navodi da se na lokaciji u teoriji može izgraditi hotel, no to zahtijeva opsežnu proceduru uključujući izmjenu prostornih planova, te dodatno komplicira investiciju. Na komplikacije je investior već navikao, shvativši još sredinom travnja da će ulaganje u projekt s proglašenjem kulturnog dobra biti skuplje, a rok koncesije bitno kraći od planiranog. Doduše, priča još uvijek nije sasvim jasna, jer je ministrica kulture Andrea Zlatar za Poslovni dnevnik krajem svibnja izjavila da će se poništiti Rješenje o proglašenju kulturnog dobra, što bi uvjete ulaganja vratilo u prvobitno stanje. U njenom Ministarstvu su nam pak u srpnju kazali da je poništenje bilo “samo formalne prirode”, te da se novo rješenje o proglašenju kulturnog dobra očekuje do kraja kolovoza. Istodobno su s ulagačem trebali biti dogovoreni detalji ugovora o koncesiji, uvažavajući okolnosti nastale proglašenjem kulturnog dobra na Monumentima (Sv. Katarina je kulturno dobro od prije, i tu nema ništa sporno). No, od Veljovića doznajemo da investitor još nije pozvan na sastanak u Ministarstvo kulture. Ni mi iz Ministarstva nismo dobili odgovor na upit o statusu projekta.

Presporo

Dnevnik propasti
U studenom će biti godinu dana od objave tendera za Brijune Rivijeru. Od tri lokacije samo Sv.Katarina i Monumenti privukli su tek jednog valjanog ulagača, Danka Končara. Za Pinetu i Hidrobazu nije se javio nijedan investitor jer nema interesa za model koncesija, zbog čega se očekuje novi model s većim vlasničkim pravima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Investicije u praksi, vrijeme za potrebno za dobivanje svih dozvola je beskonačno.
Eventualno uz mito može se skratiti na polovicu beskonačnosti.
Ovo je još ništa kakvi ga problemi očekuju kada počne graditi, kad ga nanjuše lešinari iz ekoloških, kulturnih, povjesnih udruga i raznorazne inspekcije.

New Report

Close