Nema božićnice i regresa za javne službe u 2014. godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. prosinac 2013. u 17:01
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je danas donijela uredbu o izmjenama Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama.

Vlada je danas donijela uredbu o izmjenama Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojom javne službenike ostavlja bez božićnice i regresa u 2014. godini.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je da su pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike uspješno završeni 10. prosinca potpisivanjem dodatka kojim je dogovoreno da se službenicima i namještenicima zaposlenim u tijelima državne uprave u 2014. godini neće isplatiti božićnica i regres.

Te su uskrate, po njegovim riječima, prijeko potrebne zbog osiguranja fiskalne održivosti sustava javnih službi. Vlada procjenjuje da će današnjom odlukom, tijekom iduće godine uštedjeti 350 milijuna kuna sredstava državnog proračuna namijenjenih zaposlenima u javnim službama.

Vlada je danas donijela i odluke o otkazivanju kolektivnih ugovora za znanost i visoko obrazovanje, te zaposlene u srednjim i osnovnim školama.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izvijestio je da postupak mirenja zbog najave otkazivanja kolektivnih ugovora, održan 23. prosinca nije uspio, pa zato Vlada predlaže otkazivanje.

Jovanović podsjeća da je proračun njegova ministarstva od 2011. godine do danas uvijek povećavan izmjenama državnog proračuna, posebno kod materijalnih rashoda za plaće, čak i kad se ukupni proračun smanjivao.

To smatra dokazom da su smanjenja rashoda provedena unutar drugih resora. Pritom podsjeća na povećanje koeficijenta nastavnom osoblju za šest posto, uz istovremeno smanjivanje za tri posto svim drugim zaposlenicima u javnom sektoru.

Stoga je, kako je rekao, trebalo pristupiti pregovorima o izmjenama kolektivnih ugovora, ali sindikati nisu prihvatili Vladine prijedloge, posebno onaj da prava koja su ugovorena Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe ne mogu biti predmet pregovora za pojedine djelatnosti.

Osim toga, nije postignut ni dogovor vezan uz naknadu za prijevoz, norme rada, smjenski rad i druga područja.

Nakon što odluka o otkazivanju kolektivnih ugovora stupi na snagu, počinje otkazni rok od tri mjeseca, a Vlada je, kaže Jovanović, već od ponedjeljka spremna sa sindikatima početi pregovore o novim granskim kolektivnim ugovorima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Prijatelju, ovo s Nizozemskom i Luxembourg-om ti je bezveze jer su te države kreditori i imaju više sredstava kod svojih dužnika nego što je taj njihov vanjski dug. Tu recimo spadaju i Švicarska i Kina.

Dužničko ropstvo cijelog svijeta

„Nizozemski vanjski dug se procjenjuje na 2,3 trilijuna USD (355% BDP-a). Drugim riječima ukupna novčana masa raste puno sporije od duga (što čini dugove praktično i teoretski neotplativima). Na kraju to znači da su svi u dugu, nemaju novca ili ga imaju vrlo malo, a banke posjeduju sav kapital. Upravo to se dogodilo u Irskoj, njihov vanjski dug sada se procjenjuje na 2,1 trilijun USD (1224% njihovog BDP-a), kako će otplatiti taj dug? Nikako, čak i kad bi dali vjerovnicima sav novac koji imaju, do zadnje kovanice, mogli bi otplatiti najviše 5% svoga duga. Samo lud čovjek ne može shvatiti da je takav kanibalistički model neodrživ. Zato se Euro raspada. Ako se još pitate da li je takav model održiv, razmislite malo o Luxemburgu, njihov vanjski dug iznosi 1,9 trilijuna dolara (4636% BDP-a) – pomalo nevjerojatnih 4 milijuna USD po stanovniku. Ova monetarna shema dio je velikog plana za probljavanje čovječanstva. Vidimo kako jedna po jedna zemlja padaju u dužničko ropstvo, bez izlaska na vidiku.“ – ovo je citat Sv. Ivana Pernara od Facebooka i kada je ovo brbnuo totalno je medijski nestao. Tako da kritike g. Ivana Miklenića iz Glasa Koncila o „našim“ nenašim medijima imaju temelja.

New Report

Close