Nekretninski biznis u ‘non paperu’ koji nije slan u EK

Autor: Marija Brnić , 29. kolovoz 2018. u 22:01
Danko Končar/Duško Marušić/PIXSELL

U medije su ‘procurili’ podaci, no oni iz dokumenata pisanih u svibnju, a plan je u međuvremenu prekrajan i Bruxellesu je poslana je njegova četvrta verzija u kojoj nema joint-venturea Končara i države.

Nakon IDS-ovog ograđivanja od Uljanikove Uprave, te stavljanja mandata na raspolaganje te iste Uprave, u lokalnim medijima "procurili" su podaci iz programa restrukturiranja pulskog brodogradilišta, u kojem se, kako se navodi, ne spominju nikakve gradnje hotela, apartmana ili stanova.

Spominje se projekt marine u koji je planirano ulaganje oko 225 milijuna kuna ako se promijeni koncesija na 30 hektara zemljišta, te podatak da bi od 600 radnika koji bi bili višak, dobili prosječno 115.500 kuna otpremnine, a potom bi im kroz "outplacement" bila omogućena prednost u dobivanju poslova pred drugim vanjskim kooperantima, a procjena je da će ih za realizaciju novog proizvodnog programa trebati tisuću.

I u samoj objavi navodi se da je riječ o dokumentu pisanom u svibnju na 50-ak stranica, dok je program u međuvremenu još dvaput mijenjan, a posljednjoj varijanti iz srpnja, o čemu je Poslovni dnevnik već pisao, dodan je i "non paper" koji nije poslan u Bruxelles, ali je njime uvjetovano strateško partnerstvo Kermas Energije. 

"Non paper" uključuje potporu države Danku Končaru kroz osiguravanje posudbe 200 mil. eura, kojom bi on, kroz pozajmicu, Uljaniku omogućio vlastito učešće u restrukturiranju, a uključuje i joint-venture s državom u nekretninskom biznisu, točnije gradnji stambeno-poslovnog kompleksa na četiri etaže na 30 hektara prostora škvera. Za taj projekt, procijenjen na 600 mil. eura, država bi dala zemljište i prenamjenu koncesije i time stekla 30-postotni udjel i moguću zaradu od prodaje stanova, a Končar bi osigurao financiranje. 

Končar se nakon objave javno ogradio od "non papera" i naveo da je to bio prijedlog uprave Uljanika. Ogradili su se i resorni ministri, no hoće li se raditi novi program, još se nisu očitovali. 

Komentirajte prvi

New Report

Close