Nekretninske afere dovele Uskok na Kuščevićev otok

Autor: Suzana Varošanec , 20. kolovoz 2019. u 22:00
Kuća Lovre Kuščevića u Nerežišćima/Ivo Čagalj/PIXSELL

‘Češljaju’ se afere zbog kojih je Kuščević dao ostavku, od sumnjivih prodaja i prenamjena zemljišta, do vile umjesto kokošinjca.

Neslužbene informacije o Uskokovoj akciji po pitanju istraživanja nekoliko nekretninskih afera u Nerežišćima i na otoku Braču, o kojima su opširni medijski natpisi kulminirali s ostavkom sad već bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, dobivaju na težini i kroz potvrdu  jučerašnjih Uskokovih izvida, kao i pretresa navodno cijelog niza nekretnina na tom otoku. Povezuju ih s nekoliko osoba, počevši s Kuščevićem.  

Bez komentara
I dok se o izvidima, očekivano, nisu očitovala nadležna tijela, mnogo toga ukazuje na to da je riječ o izvidima upravo povodom objavljivanih informacija o aferama s nekretninama i prenamjenama zemljišta iz medija, dok je, primjerice, Jutarnji tako jučer i prvi zabilježio da su ovom akcijom dominirali pretresi, kao i da ih policija provodi temeljem "zelenog svjetla" Uskokovom nalogu od strane suca istrage splitskog Županijskog suda. Inače, na zabilježene afere, a sežu od propusta s katastrom, preko štale pretvorene u kuću, do sumnjive operacije prodaje zemljišta offshore kompanijama, odnosno glede mogućnosti eventualnih izvida iz razdoblja načelničkog mandata bivšeg ministra uprave, sam Kuščević se nedavno negativno očitovao.

Krajem srpnja je poručio kako ne vidi zašto bi ga Uskok i DORH kontaktirali radi izvida oko afera koje mu se stavljaju na teret, jer ih smatra fabriciranima i lažnima. Za komentar izvida koji su u tijeku Kuščević do završetka teksta nije bio dostupan. 

Pitanje je ima li uopće odvjetnika, budući da iz redova pet-šest najviše rangiranih  splitskih "kaznenjaka", uključujući Damira Primorca, doznaje se da nitko od njih nije na tom slučaju angažiran.  Inače, razdoblje pretresa je pretprocesna faza u kojoj praksa pokazuje suprotno, pa navodno i 90% onih koji su se našli u sličnoj situaciji odluče se na odvjetnika puno ranije – čim se počne "šuškati". Kuščević je, međutim, diplomirani pravnik, a u fazi "obrane" pred medijima u dijelu demantija navodno ga je zastupao splitski odvjetnik za građansko i trgovačko pravo Marin Budimir, koji jučer nije bio dostupan.  

'Nitko nije zaštićen'
"Čim su u pitanju bivši ministri i načelnici, i ako se tiče položaja i ovlasti, to postaje zanimljivo za medije i pravosuđe", kaže Primorac napominjući da je glavna poruka da nitko nije zaštićen. Smatra da je u interesu svih da se što prije predmet završi, a tumači da rizik od zastare ne bi postojao u slučaju eventualnih zlouporaba.  

Komentirajte prvi

New Report

Close