Nekima je dodatni izvor prihoda, a nekima nepredviđeni trošak, evo što sve trebate znati o poreznoj prijavi

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2019. u 09:48
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Postupak obračuna godišnje porezne obveze nije se značajnije mijenjao u odnosu na prošlu godinu s obzirom na to da se novosti koje je donijela aktualna porezna reforma primjenjuju od 1. siječnja 2019.

Na ovogodišnju poreznu prijavu odnose se izmjene iz ranijih reformskih zahvata, koje su stupile na snagu početkom 2018. Riječ je o sužavanju kruga osoba za čije se uzdržavanje može koristiti porezna olakšica. Naime, od prošle godine uzdržavani članovi više ne mogu biti unuci i praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe te svekri i svekrve, osim ako niste imenovani njihovim skrbnikom, piše tportal.

Tko mora podnijeti poreznu prijavu?

Poreznu prijavu morate podnijeti ako obavljate samostalnu djelatnost (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali pojedinci koji utvrđuju dohodak na temelju poslovnih knjiga), ako ste pomorac zaposlen kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi ili u slučaju kada Porezna uprava zatraži od vas da naknadno platite porez na dohodak (primjerice, ako ste ostvarili dohodak od rada ili kapitala u inozemstvu, a niste to prijavili).

Izuzetak su samostalni djelatnici koji obavljaju samostalnu djelatnost u sustavu paušalnog oporezivanja, a koji ne trebaju podnositi poreznu prijavu.

Tko ne mora podnijeti poreznu prijavu?

Poreznu prijavu ne morate podnijeti ako ste ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaće, mirovine, honorari) ili drugi dohodak koji se ne smatra konačnim (autorski honorar, prihod od rada po ugovoru o djelu).

U tom slučaju Porezna uprava će u posebnom postupku na osnovi evidencija i podataka kojima raspolaže utvrditi godišnji dohodak ostvaren u kalendarskoj godini te razliku za uplatu ili za povrat.

Komentirajte prvi

New Report

Close